Spaniens senat giver grønt lys for royal abdikation

Det spanske senat har ved en samling tirsdag med overvældende flertal godkendt, at kong Juan Carlos abdicerer og baner vej for, at hans søn Felipe overtager tronen.

Senatet, der er parlamentets overhus, stemte med 233 stemmer for og kun fem imod for en særlov. 20 medlemmer af Senatet undlod at stemme.

Den spanske lovgivning har hidtil ikke været skruet sammen til at håndtere, at kongen abdicerer. Alligevel valgte det 76-årige statsoverhoved i begyndelsen af juni overraskende at annoncere, at han forlader den spanske trone.

Kongen har været upopulær, siden han til befolkningens store forargelse tog på en overdådig elefantjagt i Botswana i 2012, mens Spanien i stærk recession og på konkursens rand kæmpede med en brutal arbejdsløshed.

Der bliver heller ikke nogen stor fest for den nye kong Felipe. Kongehuset oplyser, at der hverken vil være udenlandske statsoverhoveder eller kongehuse repræsenteret ved kroningen.

Kun den nærmeste familie vil overvære overdragelsen af både kongekrone og scepter. Det indbefatter hustruen Letizia, parrets to døtre, Felipes mor, dronning Sofia, to tanter, og hans ældste søster, prinsesse Elena.

Felipes yngste søster, prinsesse Cristina, vil lige som far Juan Carlos ikke være til stede. Også hun har trukket negative overskrifter efter at være indblandet i en korruptionssag.

Det spanske folk bliver dog ikke snydt for et glimt af den nye monark.Efter edsaflæggelsen vil der være en militærparade foran kongressen, oplyser underhusets talsmand, Jesús Posada, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Trods kongehusets uheldige sager viser en ny undersøgelse fra avisen El Pais, at befolkningen støtter op om monarkiet. Godt nok ønsker 62 procent en folkeafstemning om fremtidens monarki, men 49 procent foretrækker et monarki med Felipe som konge, mens kun 36 procent vil gøre landet til en republik.

Afstemningen i det spanske senat er hele tiden blevet anset for at være en formalitet, efter at underhuset tidligere har godkendt med kongens abdicering med stort flertal.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip