Spansk prinsesse skal for retten i skattesag

Den 49-årige Cristina de Borbon, der er søster til Spaniens kong Felipe VI, har fået besked på at møde i retten. Prinsessen er anklaget for skattesvindel, oplyser en domstol på Mallorca.

Sagen er en belastning for kongefamilien, som forsøger at lægge afstand til en omfattende korruptionsskandale.

Anklagerne om skattesvindel er knyttet til en efterforskning af en række transaktioner, som Christinas mand, den tidligere olympiske håndboldspiller Iñaki Urdangarín, har foretaget, og som har ført til anklager om millionsvindel.

Der er to anklagepunkter om skattesvindel mod prinsesse Cristina, oplyser domstolen.

Det er første gang, at et medlem af den spanske kongefamilie sidder på anklagebænken.

Spanske medier har tidligere skrevet, at prinsessen kan være viklet ind i sin mands mistænkelige forretningsanliggender.

Sagen handler blandt andet om, at prinsessens mand skal have tiltusket sig seks millioner euro - omkring 45 millioner kroner - i offentlige penge, der ellers var tiltænkt velgørenhed igennem organisationen Noos.

Prinsesse Cristina sad i bestyrelsen i Noos, og bestyrelsesformanden var hendes mand.

Sammen ejede parret et andet firma, Aizoon, og mistanken er, at dette selskab er blevet brugt til at vaske pengene hvide.

Urdangarín er anklaget for at have misbrugt sin position i skandalesagen, der omhandler korruption og skattesvindel. Det er i den samme sag, at prinsesse Cristina mistænkes for at have haft en finger med i spillet.

Parret afviser alle anklagerne mod dem.

Retssagen ses som et alvorligt slag mod den spanske kongefamilies ry på et tidspunkt, hvor kong Felipe tidligere i år afløste sin far, Juan Carlos, som spansk konge efter en krise omkring monarkiet.

Prinsessen, som er nummer seks i arvefølgerækken til tronen, blev gift med Urdangarín i 1997 ved en pompøs ceremoni i Barcelona.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip