Specialist: Disse ti hårvaner gør dit hår tyndere

Aller Media

|

13/10/2013

Dagens topnyheder

Det er ikke lige meget, hvilke produkter du putter i dit hår, hvordan du tørrer det efter vask, og hvordan du behandler din hovedbund, hvis du gerne vil have så tykt og sundt et hår som muligt.

Det forklarer Alan Baumann, der er læge og specialiseret i hårtab, samt hårtransplantations-kirurg, til Prevention.com.

- Mange aspekter af vores livsstil, fra hvad vi spiser, til hvordan vi behandler vores hår, har betydning for hårfibrenes styrke, siger han til Pevention.com og kommer med flere gode råd til, hvad du bør gøre, og hvad du bør undgå for dit hårs skyld.

Nu har man fundet kuren mod gråt hår. Se mere på Soendag.dk

Her er de ti værste ting, du kan gøre ved dit hår, hvis du gerne vil holde det sundt og kraftigt:

1) Du tager for varme bade

Hvis du tager dampende, varme bade, så dehydrerer du dit hår, ligesom du kan mærke det på huden. Du vasker de beskyttende olier ud af dit hår, og derudover kommer din fedtproduktion i hovedbunden på overarbejde, hvilket kan lede til overproduktion, så dit hår hurtigere fedter til næste gang.

2) Du bruger varmebehandling

Hvis du glatter dit hår eller bruger en føntørrer, hver gang du har badet, så ødelægger du de proteiner, der er med til at holde dine hårstrå sunde. Brug maksimalt varmeapparater et par gange om ugen og brug altid et varmebeskyttende produkt, som mindsker friktionen.

3) Du går på strenge slankekure

Tager du ind imellem en slankekur, hvor du virkelig udsulter din krop, så vil du også stjæle næringsstoffer, som er med til at holde dit hår sundt. Og du vil hurtigt kunne se det deprimerende resultat. Hår består primært af proteiner, så sørg for at få proteiner nok i din kost fra bl.a. magre former for kød.

4) Du tørrer håret for voldsomt

Giver du dit hår en ordentlig omgang med håndklædet, hvor du vrider og gnubber, så slider du unødigt på det. Pak i stedet håret ind, og klem stille og roligt vandet ud af det. Drop også at redde dit hår, mens det er vådt, da det er særligt sårbart, når det er vådt.

Få seks tips til at give din hår en makeover på IN.dk

5) Du sætter håret stramt op

Hvis du hver dag laver en stram opsætning af dit hår, så belaster du hårets follikler, som er dem, som håret gror ud fra. I værste tilfælde kan du gøre permanent skade på dem, så det hår der vokser ud af dem fremover, aldrig vil blive helt så godt som før. 

6) Du bruger for kraftige stylingprodukter

Hårlak eller hårgelé, der holder dit hår stift hele dagen, indeholder ofte meget alkohol, som gør dit hår skrøbeligt og kan desuden få det til at falde af, når du børster det. Prøv med et stylingprodukt, der virker blødgørende, samtidig med det giver dig hold.

7) Du tager P-piller

Hvis du er sensitiv over for androgener, som er de mandlige kønshormoner, der også findes i P-piller, så vil dit hår kunne falde af. Prøv i stedet med en anden slags prævention. Der findes også hormonpræparater uden androgener.

8) Du udsætter håret for UV-stråler

Selvom du på fornuftig vis for længst har droppet al solbadning, så udsætter du stadig dit hår for UV-stråler. Det gør dit hår porøst med tiden, fordi de forskellige lag begynder at skalle af, hvis ikke du bruger produkter til håret med UV-beskyttelse i.

9) Du bruger meget tør-shampoo

Hvis du udsætter hårvask og i stedet bruger tørshampoo flere dage i træk, så risikerer du, at der bliver en ophobning af det i din hårbund. Det kan give skæl, og det kan gøre det sværere for din hårbund at producere nye hår, fordi det tilstopper folliklerne. Så sørg for at vaske dit hår hver anden dag.

10) Du tager medicin

Visse former for medicin, fx antidepressiver, statiner og lignende kan give hårtab. Spørg din læge, om der er mulighed for at give dig en anden form for medicin, der ikke har denne bivirkning.