Spioner og satellitter spotter bombemål i krigen mod IS

Der ligger et enormt efterretningsarbejde bag de mange bombeangreb, som den amerikansk-ledede koalition - nu også med dansk deltagelse - i disse uger retter mod jihadister fra Islamisk Stat (IS) i Irak og Syrien.

I arbejdet indgår amerikanske overvågningsfly, satellitter og spioner, der opererer på landjorden.

Efterretningsarbejdet kan deles op i tre kategorier: Øjne, ører og spioner.

"Øjnene" udgøres dels af satellitter, der kredser i rummet, højtliggende spionfly og en række overvågningsfly - både bemandede og ubemandede.

De ubemandede droner er af stor betydning, da de kræver mindre brændstof og kan holdes i luften i timevis - op til 28 timer - over et potentielt mål.

Også de nyeste amerikanske kampfly, der er udstyret med avancerede kameraer og sensorer, er vigtige. De gør det muligt at finkæmme og scanne landskabet for mål på en måde, der ikke tidligere var mulig.

De fly, der bruges til overvågning og spionage, optager desuden selve bombeangrebene. Disse optagelser bruges til at vurdere angrebenes effektivitet, ligesom nogle også gives til pressen for at dokumentere kampagnens effektivitet og præcision.

Mens videooptagelser og billeder således strømmer ind, sørger andre satellitter og særlige fly for lydoptagelser - og udgør dermed operationens "ører".

Disse satellitter og fly rummer elektronik, der er i stand til at opsnappe tele- og radiokommunikation. Visse fly, herunder det såkaldte RC-135, kan opsnappe telefonsamtaler fra en højde på 30.000 fod.

Den amerikanske hær har desuden såkaldte "trojanske lastbiler" holdende på jorden med antenner, der kan opsnappe telefonsamtaler og fastslå, hvor personen, der taler, befinder sig.

Ud over fly, lastbiler og satellitter mobiliserer den amerikanske efterretningstjeneste desuden spioner på jorden, der blandt andet indleder samarbejde med lokale styrker.

I forbindelse med dem amerikansk-ledede invasion af Afghanistan i 2001 spillede udstationerede CIA-agenter eksempelvis en afgørende rolle i vejledningen af bombeflyene.

En lignende konstellation finder givetvis også sted i Irak og Syrien, men USA vil hverken be- eller afkræfte, om det er tilfældet.

Sikkert er det imidlertid, at efterretningstjenesten arbejder på at indsamle efterretninger på den "gammeldags" måde ved at tage kontakt til de kurdiske styrker, den irakiske regering og visse oprørsgrupper i Syrien.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip