Sprængstoffet Satans Mor udløser fængsel til nordjyde

En 23-årige nordjyde har fremstillet 10 gram af et blandt terrorister yndet sprængstof, og det koster ham nu halvandet års fængsel.

Dommen over manden er faldet torsdag ved Retten i Hjørring, og den 23-årige valgte at acceptere rettens afgørelse, oplyser anklager Susanne Hansen fra Nordjyllands Politi.

- Han er blevet varetægtsfængslet efter dommen frem til afsoningen, siger hun til Ritzau.

Sagen drejer sig om sprængstoffet TATP, der på grund af sin ustabilitet også går under navnet "Satans Mor". Den dømte lå inde med 10 gram af sprængstoffet, da politiet i anden anledning var på mandens adresse i Brønderslev i sommer.

På adressen fandt politiet også kemikalier og udstyr, som kunne anvendes til fremstilling af yderligere sprængstof.

Det var blandt andet "Satans Mor", som blev brugt ved terrorangrebet i London tilbage i 2005.

Herhjemme er stoffet blandt andet blevet kendt i forbindelse med sagen om den etbenede bombemand, som nær selv var blevet sprængt i stumper og stykker, da en mængde TATP gik af mellem hænderne på ham på et toilet på Hotel Jørgensen i København.

I sagen fra Brønderslev har politiet dog ikke fundet nogen beviser på, at den 23-årige ville bruge sprængstoffet til kriminelle formål.

- Ifølge hans egen forklaring, så er han interesseret i kemi og ville bruge det til noget fyrværkeri, fortæller Susanne Hansen til Ritzau.

Nordjyllands Politi forsøgte i sommer at efterforske sagen i dybeste hemmelighed. Da manden skulle fremstilles i grundlovsforhør, forlangte anklagemyndigheden nemlig, at det skulle foregå for såkaldt dobbeltlukkede døre.

Det havde betydet, at sigtelsen mod manden umiddelbart ikke ville blive offentlig kendt, men en dommer ved Retten i Hjørring afviste anklagemyndighedens krav, så retsmødet først blev lukket efter oplæsningen af sigtelsen.

I forbindelse med torsdagens dom er den 23-årige ud over sprængstoffet også dømt for besiddelse af en mindre mængde hash til eget brug, en springkniv og en strømpistol samt for et indbrud.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip