Spritbilister ved det: De kører med alkohol i blodet

Over halvdelen af spritbilisterne ved, at de gør noget ulovligt, når de bliver stoppet med for meget alkohol i blodet.

Det høje antal chokerer hos Rådet for Sikker Trafik.

- Det betyder, at der er rigtig mange, som tager chancen, selvom de godt ved, at de ikke burde køre bil. Det er chokerende og lidt foruroligende, siger administrerende direktør hos Rådet for Sikker Trafik Mogens Kjærgaard Møller.

I en undersøgelse fra de obligatoriske alkohol- og trafikkurser, som spritbilister skal på, når de vil generhverve kørekortet, har man i landets fem regioner spurgt over 4100 dømte spritbilister, om de var klar over, at de kørte spritkørsel, da de blev taget.

Her svarede 66 procent altså, at de var bevidste om, at deres promille var over de tilladte 0,5.

- Det, der kan undre, er, at de gør det, selvom der i dag er en forståelse for, at det er fuldstændig uacceptabelt at køre spirituskørsel.

- Det må være fordi, de glemmer at arrangere, hvem der skal køre hjem, og pludselig har man drukket for meget vin, men man skal jo hjem på en eller anden måde. Så må værtsskabet tage et ansvar, når man ved, at man har kørende gæster, siger Mogens Kjærgaard Møller.

En undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden har lavet, viser, at 89 procent blander sig, hvis de kender bilisten godt.

Men kun 50 procent af danskerne spørger ind til hvem, der kører hjem, hvis de er i selskab med en person, de ikke kender, som finder bilnøglerne frem efter at have drukket.

- Det bevæger sig heldigvis i den retning, at man ved, at risikoen ved at lade folk køre er så stor, at så vil man hellere blande sig og tage nøglerne. Vi er på rette vej, men der er stadig et stort arbejde foran os, forklarer Mogens Kjærgaard Møller.

/ritzau/

 

Dagens Gossip