Stankelben og sydlige insekter søger ind i din varme stue

I sidste uge skrev vi på Dagens.dk om, hvordan husedderkopperne har haft gunstige forhold denne sommer.

Temperaturerne daler, og det betyder, at edderkopperne begynder at søge ind i varmen.

Men det er ikke kun edderkopper, som i år har haft gode forhold. Det gælder også en hel masse andre insekter, blandt andet de bevingede, seks-benede stankelben.
Det fortæller Thomas Pape, som er flue- og insektekspert ved Statens Naturhistoriske Museum.

LÆS OGSÅ: Forbered dig: Kæmpe-edderkopper invaderer danske hjem

- Sommeren har været rigtig god for insekterne, fordi den har været varm. Det betyder både, at bestanden er blevet større end vanligt, og at de bliver hurtigt voksne, siger Thomas Pape til Dagens.dk.

Han forklarer, at mange på en varm sommer som 2014 tror, at insekterne og edderkopperne er blevet større. Det er de ikke, men fordi der er flere af dem, og fordi de bliver “voksne” hurtigere end sædvanligt, kan det også godt  virke som om, dyrene er blevet større.

- Hvert år omkring efteråret bliver vi ringet ned af folk, der tror, de har fundet en fugleedderkop. I virkeligheden er det bare han-edderkopper, der vandrer for at finde en mage. De kan være rigtig store, siger han.

Når temperaturerne falder i løbet af efteråret, kan stankelbenene godt finde på at flyve indenfor gennem sprækker og åbne vinduer.

- Det virker umiddelbart tiltrækkende for de her stankelben at komme ind, fordi de søger mod højere temperaturer. Men de kan ikke lide at være der, fordi det er for tørt, og fordi de yngler i jorden, siger Thomas Pape.

Derfor vil vi i den kommende tid, ud over edderkopper, opleve flere insekter som for eksempel stankelben, i stuerne. Simpelthen fordi der er flere af dem.

Desuden, fortæller han, gør sommervarmen, at vi har fået besøg af flere forskellige insekter sydfra, som også kan blive fristet af de varme lyse stuer i de danske hjem.

 

Dagens Gossip