Staten fyrer ofte de ældre medarbejdere

Ansatte med over 50 år på bagen står ofte i første række, når der skal deles fyresedler ud i det offentlige, skriver Avisen.dk.

Blandt HK Stats medlemmer er 29,9 procent mellem 51 og 60 år. Men sidste år stod denne aldersgruppe for 36,9 procent af de fyrede, viser nye tal fra HK Stat.

Med andre ord bliver de ældre altså oftere fyret end de yngre kolleger.

- Det er en skræmmende tendens, vi ser. De ældre har vanskeligere end yngre ved at få et andet arbejde, og en del af dem vil aldrig få arbejde igen, siger Tina Green, faglig chef i HK Stat, der har lidt over 24.000 erhvervsaktive medlemmer, til Avisen.dk.

Hun forklarer, at tallene for 2013 langt fra er enestående. Tværtimod har billedet set sådan ud de seneste år for HK Stats medlemmer.

Også fagforeningen Djøf kender til udviklingen. Flere end hver tredje afskediget Djøf'er i det offentlige sidste år var over 50 år, selv om den aldersgruppe kun udgør hver femte medarbejder, viser en undersøgelse, som Djøf fik lavet i begyndelsen af 2014.

- På den ene side siger regeringen, at vi skal fastholde de her medarbejdere på arbejdsmarkedet. På den anden side er seniorerne klart overrepræsenterede, når det handler om fyringer. Det er bekymrende, siger Mads Carstensen, forhandlingschef hos Djøf.

Moderniseringsstyrelsen står for statens personalepolitik, og direktør Niels Gotfredsen skriver i en mail, at fyringer skal ske "ud fra en saglig vurdering og i overensstemmelse med de regler og forvaltningsretslige principper, som gælder ved afskedigelser".

- Det er vores vurdering, at der ikke på baggrund af sager ført ved Ligebehandlingsnævnet, domstolene eller i det fagretslige system er indikationer på, at der eksisterer et generelt problem med forskelsbehandling på grund af alder i forbindelse med afskedigelser på statens område, skriver Niels Gotfredsen til Avisen.dk.

/ritzau/

 

Dagens Gossip