Statsadvokaten ville fjerne forsvarere fra PKK-sag

Der er ikke noget i vejen for, at 10 kurdiske mænd kan beholde de forsvarsadvokater, som i oktober sidste år sikrede dem frifindelse i Københavns Byret, hvor de var tiltalt for at have sendt millioner af kroner til Kurdistans Arbejderparti, PKK.

Statsadvokaten, der har anket dommen til landsretten, havde ellers påpeget en række forhold i sammensætningen af forsvarsadvokater, som anklagemyndigheden fandt problematiske.

Men ifølge Østre Landsret er der ikke noget at komme efter, lyder det tirsdag i en afgørelse.

Striden drejer sig om, at en enkelt advokat, Bjørn Elmquist, repræsenterer hele fire af de kurdiske mænd, mens advokatfirmaerne Tommy V. Christiansen og Nyhavnsadvokaterne deles om de resterende seks.

Ifølge Statsadvokaten kan det medføre, at den enkelte tiltaltes interesser tilsidesættes til fordel for en andens, da klienterne kan have modstridende interesser.

- Men landsretten finder ikke, at der foreligger sådanne modstridende interesser mellem de tiltalte eller nærliggende risiko herfor, lyder det i afgørelsen fra Østre Landsret.

Flere af de implicerede forsvarsadvokater fremhæver det absurde i, at anklagemyndigheden pludselig kærer sig om klienternes rettigheder.

- Jeg synes i virkeligheden, det er ret grotesk, at anklagemyndigheden nedlægger en påstand om, at klienterne, der er blevet frifundet i sagen, skulle have et problem med deres advokater, siger advokat Erbil Kaya fra advokatkontoret Tommy V. Christiansen.

- Dermed må man jo udlede, at de har fået det allerbedste forsvar. Man må spørge sig selv, om Statsadvokatens appel i virkeligheden drejer sig om egne interesser. Måske har de en interesse i, at forsvarerne, der har vundet i byretten, skiftes ud, siger han.

Forsvarsadvokat Bjørn Elmquist undrer sig desuden over, hvorfor anklagemyndigheden ikke gjorde vrøvl over kurdernes forsvarsvalg, da sagen kørte i byretten.

- Nu får vi så at se, om Statsadvokaten/Rigsadvokaten vil søge spørgsmålet indbragt for Højesteret, skriver han i en e-mail til Ritzau.

Ankesagen mod de 10 kurdere ventes at strække sig over ikke færre end 82 retsmøder.

Det første finder sted 31. august i år, mens det sidste vil foregå i slutningen af juni 2016.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip