Statsministeriet om bilag: Vi betalte ikke kun for os selv

Man kan ikke konkludere, hvor meget øl og vin en statsminister og hans medrejsende har fortæret på en flyrejse ud fra forsvarets regning til Statsministeriet.

Det oplyser Statsministeriet i en mail til Ritzau, efter at Ekstra Bladet tirsdag har beskrevet to rejser fra Lars Løkke Rasmussens (V) statsministertid på baggrund af denne type bilag.

- Som Statsministeriet allerede har oplyst over for Ekstra Bladet i forbindelse med afgørelsen af aktindsigtsanmodningen, afspejler fakturaerne fra forsvaret vedrørende statsministerens flyrejser ikke alene statsministerens og dennes delegations fortæring, skriver ministeriet.

Ekstra Bladet beskriver to flyrejser fra 2009, hvor Lars Løkke Rasmussen som statsminister rejste med forsvarets Challenger-fly.

Her skulle Løkke og hans medrejsende ifølge bilag, som avisen har fået aktindsigt i, have fortæret fem flasker vin og seks øl på flyrejserne til og fra et G8-møde i Italien, og 15 øl og tre flasker vin på rejserne til og fra et besøg i Rusland.

Men bilagene kan ikke bruges til at konkludere, at de oplistede drikkevarer er fortæret af statsministeren og hans følge, påpeger ministeriet.

- Det hænger sammen med, at forsvaret tidligere anvendte en uhensigtsmæssig afregningspraksis, der blandt andet indebar, at Statsministeriet også blev opkrævet betaling for varer, som ikke blev forbrugt af statsministeren og dennes følge, forklarer ministeriet.

Forsvarsministeriet Ejendomsstyrelse, som står for forsvarets kantinedrift og dermed forplejningen på fly, bekræfter over for Ritzau, at den daværende afregningspraksis var "uhensigtsmæssig".

- Brugerne blev blandt andet faktureret for den del af den medbragte forplejning, der ikke kunne anvendes på efterfølgende flyvninger, enten på grund af begrænset holdbarhed, eller fordi der for eksempel var tale om åbnede, men ikke nødvendigvis konsumerede flasker vin, skriver styrelsen i en mail til Ritzau.

- Det følger heraf, at det ikke er muligt at konkludere på den daværende statsministers og dennes delegations faktiske forbrug på enkeltrejser, direkte på baggrund af udgiftsbilagene fra disse rejser, konstaterer styrelsen.

Den oplyser, at praksissen blev ændret i 2012, og at man i dag afregner fortæring på flyrejser efter en "all inclusive"-model, hvor der betales et fast beløb per person, uanset hvor meget der bliver fortæret.

/ritzau/

.

Dagens Gossip