Stigende benzinpriser er motor for inflationen i maj

10/06/2015 11:45

admin

Nyheder

Mest læste i dag

De danske forbrugerpriser stiger fortsat i et meget lavt tempo. Forbrugerpriserne steg 0,6 procent i maj i forhold til samme måned sidste år mod en stigning på 0,5 procent i april. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

At det samlede indeks for forbrugerpriser tog et lille nøk op i maj, skyldes især brændstofpriserne, som stiger fra et lavt niveau.

- Som forventet er det især stigende priser på diesel og benzin, der trækker inflationen opad fra april til maj, skriver Las Olsen, forbrugerøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

- Men brændstoffet er stadig meget billigere end for et år siden, og det er den vigtigste grund til, at selve niveauet for inflationen stadig er så lavt, tilføjer han.

Det er fortsat den lave oliepris, der holder inflationen i Danmark på et historisk lavt niveau, vurderer også Jan Størup Nielsen, senioranalytiker i Nordea, men i løbet af efteråret ventes prisstigningerne at tage til i fart.

- Den væsentligste grund til, at den danske inflation ligger på et lavt niveau i et historisk perspektiv er fortsat effekterne fra det seneste års faldende oliepris.

- Derfor er det også fjernvarme, benzin og fyringsolie, der i maj har givet de største negative bidrag til den danske inflation, siger Jan Størup Nielsen.

Jan Størup Nielsen vurderer, at inflationen vil kravle over en procent i løbet af efteråret, hvor effekten af de lave oliepriser ikke længere slår så hårdt igennem i tallene - hvilket skyldes, at olieprisfaldet for alvor tog fat i sidste halvdel af 2014.

Las Olsen fra Danske Bank vurderer, at inflationen vil ligge omkring 1,5 procent i december.

- Selvom der er ved at komme lidt gang i inflationen igen, så stiger priserne stadig langsommere end lønnen. En typisk dansk familie kan bruge cirka 350 kroner mere om måneden end sidste år, skriver han.

Sidste år steg det gennemsnitlige forbrugerprisindeks 0,6 procent. Det var den laveste gennemsnitlige årlige prisstigning siden 1953.

/ritzau/