Stigende forskel i lønnen blandt mænd

Lønmodtagere i Danmark havde i 2014 en gennemsnitlig timeløn på 301 kroner. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Tallene dækker over den samlede lønindbetaling. Det vil sige, at gennemsnitslønnen på 301 kroner blandt andet er inklusiv pension.

Et af de iøjnefaldende tendenser er, at der er blevet større forskel på lønnen mellem de højtlønnede og lavtlønnede mænd i Danmark.

Siden 2004 er lønspredningen blandt mændene steget med seks procentpoint. På samme tid er den blandt kvinderne faldet med et procentpoint.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Anders Drejer fra Aalborg Universitet er tallene interessante, fordi de bekræfter, at de traditionelle roller på arbejdsmarkedet langsomt forsvinder.

- En forklaring er, at vi ser en udfasning af de traditionelle roller på arbejdsmarkedet. Man kan ikke længere sige, at mænd hellere vil arbejde, og kvinder hellere vil bruge tid på familien.

- Nogle mænd fokuserer på familien, selv om de er mænd. Og så er det svært at være lige så fremadstormende, som de mænd, der primært fokuserer på karriere, siger han.

De nye tal fra Danmarks Statistik viser også, at de 25 procent højestlønnede mænd i 2014 i gennemsnit tjente 364 kroner eller derover i timen.

De 25 procent lavestlønnede mænd tjente 228 kroner eller mindre.

Forskellen blandt de højestlønnede og de lavestlønnede mænd er gennemsnitlig mindst 136 kroner i timen.

De 25 procent højestlønnede kvinder tjente i gennemsnit 316 kroner eller derover i timen, mens de 25 procent med de laveste lønninger tjente 220 kroner eller derunder.

Det svarer til en forskel på 96 kroner.

Halvdelen af lønmodtagerne havde en timeløn på mellem 224 kroner og 338 kroner, viser tallene.

/ritzau/

 

Dagens Gossip