Støttefond: Danmark skal opfordre Obama til at straffe tortur

Danmark bør løfte pegefingeren over for USA's præsident, Barack Obama, og opfordre ham til at sætte hårdt ind mod torturbødler.

Det mener Anti-Tortur Støttefonden, ATSF, efter at Barack Obama har erkendt, at CIA-agenter har benyttet sig af tortur efter terrorangrebet mod USA 11. september 2001.

- Torturbødler skal altid retsforfølges, ligegyldigt hvor de er fra. Det står i FN's konvention mod tortur, siger stifter af ATSF og mangeårigt medlem af FN's komité mod tortur, professor dr.med. Bent Sørensen, til Ritzau.

Men det er ikke ligefrem den linje, som Barack Obama vil følge. Han vil nemlig skåne skyldige efterretningsagenter for straf, fordi de efter terrorangrebet "har været under et enormt pres".

Men straffrihed er ikke en løsning, hvis man skal udrydde tortur, mener ATSF.

- Hvis man giver straffrihed, er det det samme som at give grønt lys til at benytte tortur. Hvis der ingen konsekvenser er, bliver folk ved med at gentage handlingerne, siger Bent Sørensen.

Støttefonden vil nu have udenrigsminister Martin Lidegaard (R) op af stolen. Han skal gøre det klart for USA, at straffrihed er i strid mod FN's konvention.

Udenrigsministeren har netop været med til at lancere det globale initiativ "En verden uden tortur", og en opfordring til Obama må derfor være passende i den sammenhæng, mener manden bag støttefonden.

Danmark har ifølge støttefonden været foregangsland i kampen mod tortur ved blandt andet at arbejde for at belyse konsekvenserne af tortur og ved at fremme FN's konvention på diplomatisk niveau.

Selvom man hos ATSF er skuffet over Obamas udsigt til straffrihed, er der også positive ting at finde i præsidentens melding.

- Det er første gang, at en præsident indrømmer tortur. Og det er glædeligt, siger Bent Sørensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip