Støttekomiteen for Tibet: Danmark ligger under for kinesiske krav

Det er skuffende, at regeringen ikke vil mødes med den tibetanske buddhistleder Dalai Lama, når han besøger Danmark i februar næste år, lyder det fra Anders Højmark, som er formand for Støttekomiteen for Tibet.

Han mener, at Danmark ligger under for urimelige kinesiske krav.

- Martin Lidegaards udtalelser demonstrerer på sørgelig vis, at Kina har påvirket Danmark mere, end Danmark har påvirket Kina, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Den radikale udenrigsminister har blandt andet sagt, at han "er bange for, at vi forpasser vores mulighed for at påvirke Kina, hvis vi ikke respekterer de spilleregler, vi har sat op for dialogen".

Men det er en vildfarelse, mener Anders Højmark.

- Det er en misforståelse at tro, at vi kan påvirke Kina, hvis vi lader principielle spørgsmål om, hvem regeringen kan mødes med, blive til en brik i et politisk spil, siger han og fortsætter:

- Det viser blot Kina, at vore principper er til salg, og at de ikke er alvorligt ment. Hvorfor skulle Kinas lederskab selv overholde menneskerettighederne, hvis de på denne måde er til forhandling?

Det er Støttekomiteen for Tibet, som har opfordret både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Martin Lidegaard (R) til at modtage Dalai Lama.

Statsministeriet henviser til, at det er udenrigsministeren, der repræsenterer regeringen i sagen.

Men Martin Lidegaard har altså afvist at mødes med buddhistlederen, når han besøger Danmark til februar.

- Vores Kina-politik ligger jo fast. Vi tror, at vi bedst kan hjælpe tibetanerne til at få reelt selvstyre, deres egen frie kultur og respekt for menneskerettighederne ved at indgå i den kritiske dialog med Kina, siger han.

Men det mener Anders Højmark er skuffende og "mangel på moralsk rygrad".

Dalai Lama er i København 11.-12. februar 2015, hvor han vil snakke om fred og tolerance i Bella Center. Det er Tibet Charity og Dansk Selskab for Tibetansk Kultur, som har inviteret ham.

/ritzau/

 

Dagens Gossip