Stoltenberg som ny Nato-chef: Rusland skal forlade Krim

Rusland er en betydelig udfordring for Europas sikkerhed, og russerne skal trække sig tilbage fra Ukraine og sortehavshalvøen Krim, siger Jens Stoltenberg i sin første tale om værdier og visioner som Natos nye generalsekretær.

- Ruslands handlinger i Ukraine er et brud på folkeretten. De har skadet tilliden i alvorlig grad, og de udgør en betydelig udfordring for den euroatlantiske sikkerhed.

- Vi appellerer til Rusland om at stoppe destabiliseringen af Ukraine og om at trække sine styrker tilbage, siger Stoltenberg.

Som sin forgænger Anders Fogh Rasmussen lægger nordmanden vægt på, at forsvarsalliancen skal fastholde støtten til de tidligere sovjetrepublikker, som føler sig truet af russernes aggression i regionen.

- Vi vil fortsat støtte Ukraine og andre østlige naboer, og vi vil holde fast i, at alle lande har ret til at vælge deres egen vej. Det er fundamentalt, siger Jens Stoltenberg.

- Nato støtter til fulde Ukraines suverænitet og uafhængighed inden for de internationalt anerkendte grænser.

Ifølge den tidligere statsminister viser historien, at et solidt forsvar er basis for et konstruktivt forhold til Rusland.

- Både Nato og Rusland vil eksistere fremover. Vi kan ikke bare ignorere hinanden. På den ene eller anden måde skal vi have en relation. Spørgsmålet er hvilken, siger Stoltenberg og fastholder, at man "skal undgå konfrontation."

Jens Stoltenberg overtog jobbet som Natos øverste leder efter Anders Fogh Rasmussen 1. oktober kort efter et topmøde i Wales.

På topmødet blev man blandt andet enige om at styrke beredskabet markant i Europa.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip