Stop så: 10 vaner forældre skal droppe

Indrøm det bare. Du gør også disse ting, selvom du måske ikke er stolt af det. Og det er helt i orden. Men måske er det på tide, at du tænker over at holde op med det.

Bloggen Scary Mommy har lavet en liste med 10 ting, som forældre skal holde op med.

1. Hold op med at dømme andre forældre
I stedet for at hidse dig op over de forældre, der råber ad deres børn i supermarkedet, eller dem, der lader deres børn blive sent oppe på en hverdagsaften, bør du fokusere på alle de ting, som du gør rigtigt. Ros dig selv, når du er overskudsagtig og vær en sej forældre i stedet for at bruge tid og energi på andre forældre. Det er ikke dit ansvar at opdrage dem eller deres børn.

2. Stop med at tale negativt om dig selv
”Jeg er da også en idiot” eller ”Jeg kan da heller ikke finde ud af noget”. Sådan taler du måske nogle gange til dig selv – men det skal du holde op med. Især hvis dine børn er i nærheden. Dine børn ser op til dig, og hvis de hører, at deres mor og far ikke synes godt om dem selv, så kan du forvente, at dine børn begynder at rette samme kritik mod dem selv. Og den slags usikkerheder vil vi helst ikke give videre til vores børn, vil vi? Så vær god ved dig selv! 

LÆS OGSÅ: Din mand skal bestemme i forholdet

3. Hold op med at være online hele tiden
Hvornår har du sidst haft en hel weekend, hvor du ikke har tjekket din e-mail, surfet eller været på facebook? Måske var det på tide at prøve noget nyt. Forældre i dag har mere travlt end nogensinde før. Blandt andet fordi vi gerne vil være over alt på samme tid - men det kan vi bare ikke. Prøv at fastlægge nogle regler i hjemmet, hvor I eksempelvis aftaler, at man slukker for iPad’en eller computeren efter klokken 19.  I stedet kan man få sig nogle gode samtaler, spille et brætspil eller gå en tur. Du vil blive overrasket over, hvor meget du lærer om din familie, og du kommer i bedre humør. Og husk, det er dig, der laver reglerne i dit hjem.

4. Tal ikke grimt om de mennesker, som dine børn holder af
Lige meget om det er din ekskæreste, dine søskende, dine børns lærer eller dine svigerforældre, så lad være med at tale grimt om dem. Især hvis dine børn er i nærheden. De har ikke brug for at høre dårlige ting om de mennesker, de holder af. Så vær voksen, tag snakken når børnene er lagt i seng og giv dine børn mulighed for at nyde deres rolle i familien, uden at de skal bekymre sig om, hvem, du synes, er dum, og hvem der i din optik har gjort noget forkert.

LÆS OGSÅ: Eksperter advarer om flere småbørn med spiseproblemer

5. Lad være med at forsøge at kontrollere alting
Som forælder er det en naturlig ting, at man ikke vil se sine børn komme til skade, blive kede af det eller skuffede. Men alle disse ting er en stor del af livet, og det er en del, som de er nødt til at lære. Hvis man forsøger at kontrollere sine børn, ender man med et barn, der i sidste ende vil gøre oprør og tale dig imod. Giv dem plads til at lave fejl – det lærer de af. Og husk, at der er stor forskel på at passe på dem og at være kontrollerende.

6. Stop med at fotografere og filme alt
Du skal selvfølgelig ikke lade dit kamera ligge hjemme på dit barns fødselsdag, men måske burde du overveje ikke at skulle dokumentere ALT, hvad der sker i barnets liv.
Nogle af de største øjeblikke, der er sket i dit eget liv, har du med stor sandsynlighed ikke på film eller foto. Børn skal lære at huske deres oplevelser, så de kan leve i nuet og fortælle om deres oplevelser senere – i stedet for at sige ”Se her – sådan var det”. Synes du ikke, at dine børn fortjener det?

LÆS OGSÅ: Derfor er sex i ægteskabet det hotteste sex

7. Hold op med at sige ”Ja” til alt, hvad dit barn beder dig om
Herregud. 10 kroner her og der. Det gør jo nok ikke den store forskel, tænker du. Men du gør dit barn en bjørnetjeneste. Vi er enige om, at det er nemmere at tilfredsstille dit barn og sige ja til en is, et stykke legetøj eller noget helt tredje, end det er at hive en hylende unge igennem Netto midt i ulvetimen. Men du skal gøre dig selv (og dit barn) den tjeneste at sige ”Nej” en gang imellem. Måske endda flere gange end du siger ”Ja”. Du fik ikke alt, hvad du pegede på, da du var barn, så det behøver dit barn heller ikke. Og vil du gerne opdrage et barn, der ikke kan respektere eller forstå et ”Nej”? – Nej, vel?

8. Stop med at sætte personlige begrænsninger for dit barn
Hvis du selv hader rutsjebaner, så er der nok stor sandsynlighed for, at du ikke har lyst til at sende dit barn op i en. Og hvis du selv er bange for hunde, så er du heller ikke tryg ved at lade den mindste møde en logrende, firbenet pelsbombe med tungen langt ude af halsen på tæt hold. Men måske elsker dit barn fart og tempo, og måske har dit barn stor kærlighed for dyr? Lad være med at lade dine egne personlige begrænsninger påvirke dit barn. Lad dem udforske verden og støt dem, selvom det kan være svært for dig at forstå dem.

Følg Dagens.dk på facebook - altid gratis nyheder og underholdning

9. Lad være med at fake kvalitetstid
Når du sætter dig ned med ungerne for at se en film fredag aften så vær til stede i nuet og glem alt det.
Lad være med at hive telefonen frem og tage et billede og skriv ”Kvalitetstid” og post det på Facebook. Det er ikke kvalitetstid. Dine børn kan godt se, at du har gang i alt muligt andet i stedet for at være sammen med dem, og når de siger ”Mor,” eller ”Far, du følger slet ikke med i filmen”, så har de ofte ret. Lad dem have deres egen kostplan.

10. Stop med ikke at sige ”Jeg elsker dig”
”Jeg elsker dig”. Tre små ord – det er alt, der skal til. Men hvis man ikke er vant til at have hørt dem i løbet af sin opvækst, så er der svært at sige dem videre, når man selv bliver voksen. Den største gave, du kan give dine børn, er at lade dem vide, hvor højt du elsker dem. Så fortæl dem, at du elsker dem. Også selvom de bliver ældre. Det kommer direkte tilbage til dig.

 

 

Dagens Gossip