Stor diskussion i Norge: Forældre dropper fluor til deres børn

Skrevet af Kristine Bugbee

24/04/2015
Polfoto

Dagens topnyheder

Den ophedede debat om vacciner til børn har raset i flere lande den seneste tid. Nu trækker en ny diskussion overskrifter.

Tandlægeforeningen i Norge siger til avisen VG, at flere og flere forældre nu helt dropper at børste deres børns tænder med almindelig tandpasta, fordi de frygter, at indholdet af fluor kan være sundhedsskadeligt. I Sverige er tendensen den samme.

Ifølge skeptikere er fluor giftigt i små mængder, og frygten får næring fra sider på internettet, hvor der blandt andet skrives om, at fluor kan være årsag til kræft og knogleskørhed samt påvirke immunsystemet og ødelægge bindevæv.

Både norske og svenske tandeksperter advarer kraftigt mod den voksende tendens til at droppe fluor, som spiller en væsentlig rolle i forebyggelsen af huller. 

- Konsekvenserne for den enkelte ved ikke at bruge fluor vil være en markant øgning af risikoen for sygdommen caries. Det er alvorligt, hvis forældre på baggrund af et misforstået budskab frarøver deres børn muligheden for god tandsundhed, siger Morten Rolstad, som er informationschef i den norske tandlægeforening, til VG. 

Læs også: 6 hemmeligheder, din tandlæge ville ønske du kendte

Den voksende bekymring blandt vores nordiske naboer er nået til Danmark, hvor lektor på Tandlægeskolen på Københavns Universitet Kim Ekstrand allerede har hørt om debatten. Han er enig med sine kolleger i Norge og Sverige i, at udviklingen er uheldig.

- Med det kendskab jeg har, kan jeg blankt afvise, at der skulle være nogen problemer med fluor, siger han til Dagens.dk og minder om, at fluorid også forekommer naturligt i vores drikkevand i Danmark.

En af bivirkningerne ved at få for meget fluor er, at der kommer pletter på tænderne, og ifølge Kim Ekstrand er det et fåtal af danske børn, som har det problem. Til gengæld vil mange børn få rigtig store tandproblemer, hvis de helt dropper at børste tænder med fluortandpasta, advarer han.

- Hvis man ikke brugte fluor, så skulle man børste tænder tre gange så grundigt som på nuværende tidspunkt. Fluor reducerer skader på tænderne fra syre, og vi ville uden tvivl opleve flere huller i tænderne hos børn uden det, lyder det fra lektoreren.

Hvis du er i tvivl om mængden af tandpasta, som børn bør få, så er denne tommelfingerregel nem at huske:

- Tandpastaklatten skal være på størrelse med barnets lillefingernegl, og tænderne skal børstes to gange om dagen.

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: