Stor narkosag skrumper med flere hundrede kilo

Det gik ikke helt efter anklagemyndighedens hoved, da Retten på Frederiksberg torsdag afgjorde skyldspørgsmålet i det, der er blevet kaldt historiens største narkosag.

Otte mænd var tiltalt for at have smuglet i alt 650 kilo hård narko til Danmark.

Men en tætpakket retssal kunne høre, hvordan retten helt frifandt to af mændene, mens de øvrige seks blev dømt i meget mindre omfang, end tiltalen lød på.

Retten finder det ikke bevist, at tre af de påståede smuglerture overhovedet har fundet sted.

For de øvrige fem ture mente anklagemyndigheden, at den samlede mængde stof var 150 kilo amfetamin, der kunne blandes op til 300 kilo.

Heller ikke det fandt retten bevist, og kendte dem kun skyldige i indsmugling af "en ikke ubetydelig mængde" stof, ligesom retten ikke fandt det bevist, at stoffet kunne blandes så meget op, som anklagemyndigheden hævdede.

Det alvorligste tiltalepunkt, hvor to af mændene var tiltalt for planer om indsmugling af 134 kilo amfetamin eller kokain, fejede retten helt af bordet.

Efter dansk lov kan man dømmes, hvis man forsøger at begå en forbrydelse, men ikke hvis man alene har til hensigt at begå den, forklarer retten i sin kendelse.

Men samtidig slår retten fast, at de tiltalte ikke ville været blevet kendt skyldige, hvis de var blevet tiltalt for forsøg på indsmugling af de mange kilo narkotika.

Efter kendelsen besluttede anklagemyndigheden af egen drift, at tre af de tiltalte skal løslades.

Det gælder naturligvis de to frifundne samt en tiltalt, der alene blev dømt for at være i besiddelse af fire kilo hash.

Anklagemyndigheden har fra sagens start krævet, at en særlig paragraf i straffeloven skal tages i brug for et par af de tiltalte. Den gør det muligt at idømme en hårdere straf, end strafferammen egentlig tillader.

Det spørgsmål har retten ikke taget stilling til. Det vil først ske 30. juni, når straffen over de, der er kendt skyldige, skal fastsættes.

/ritzau/

 

Dagens Gossip