Stormagter samlet i Wien for at drøfte mulig fred i Syrien

admin

427 uger siden

|

17/05/2016

Dagens topnyheder

Højtstående diplomater fra stormagterne og regionale magter i Mellemøsten er tirsdag samlet i Wien for at gøre endnu et forsøg på at redde den stærkt skrøbelige fredsproces i Syrien.

USA's udenrigsminister, John Kerry, og den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, leder mødet i Den Internationale Støttegruppe for Syrien, hvor der er repræsentanter for 17 lande.

Gruppen vil gentage opfordringer til en våbenhvile og krav om, at nødhjælpsgrupper skal have øjeblikkelig adgang til belejrede områder.

Men der er fortsat ikke udsigt til, at parterne kan blive enige om det centrale spørgsmål omkring fremtiden for præsident Bashar al-Assad's regime og et politisk overgangsstyre.

Amerikanske diplomater, som rejser sammen med Kerry, siger, at USA stadig insisterer på, at Assad skal væk, og de arbejder med, at der senest 1. august skal være udarbejdet en tidsplan for et overgangsregime.

Den syriske præsident, der får militær støtte fra Rusland og Iran, har imidlertid ikke vist tegn på, at han er indstillet på at afgive magten i Damaskus.

- Der er ikke nogen varig fremtid for Syrien med Assad, siger den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier, som ankom til forhandlingerne i Wien tidligt tirsdag.

Kerry var søndag i Saudi-Arabien for at sikre sig opbakning forud for en styrkeprøve med Rusland ved fredsforhandlingerne.

Saudi-Arabien er en central støttespiller for flere af de oprørsgrupper, der kæmper for at vælte den syriske præsidents regime.

For Kerry er det vigtigt at have disse grupper med i den skrøbelige våbenhvile, der blev indgået i februar.

Både i Wien og ved Nato-udenrigsministrenes møde i Bruxelles onsdag vil deltagerne drøfte international støtte til den nye samlingsregering i Libyen "med fokus på sikkerhed", siger amerikanske embedsmænd.

/ritzau/AFP