Stormende ekstremvejr slukker lyset i norske hjem

En sjældent voldsomt vejrsystem er natten til søndag blæst ind over Norges vestkyst, og de norske meteorologer bruger udtrykket "ekstremvejr" til at beskrive de farlige forhold.

Det er især regionen omkring byen Trondheim og nordover, der er hårdt ramt af uvejret. Mange steder har det ikke været sikkert at begive sig udendørs.

Kraftige vindstød vælter træer og river teglsten og andre genstande løs, som derefter kommer flyvende gennem luften. Samtidig melder meteorologerne om bølger, der slår ind over kysten, på op til 20 meters højde.

- Der har været orkan og vind med middelstyrke på over 63 knob (32,6 meter per sekund, red.) flere steder langs kysten lørdag aften, fortæller statsmeteorolog Haldis Berge til radio- og tv-stationen NRK klokken 23.20.

Avisen Dagbladet skriver, at op til 30.000 norske husstande søndag morgen står uden strøm på grund af uvejret. Men tallet svinger op og ned, og elektricitetsfirmaerne forsøger at holde holde hovedlinjerne oppe, lyder det.

- Det er et vanvittigt grimt vejr, siger Trygve Kværnland, administrerende direktør i Nord-Trøndelag Elektricitetsværk.

- Træerne flyver gennem luften og lægger sig på strømlinjerne. Mange af gutterne på arbejde har aldrig oplevet så kraftig vind før, tilføjer han ifølge Dagbladet.

Det voldsomme stormvejr er ikke kun gået ud over Norge. Også 33.000 husstande i Sverige har mistet strømmen. I ingen af vores nabolande er der dog så vidt vides meldt om alvorlige personskader.

Stormen, som meteorologerne har døbt "Hilde", trækker tidligt søndag morgen længere ind over land, hvor den er aftaget i styrke.

/ritzau/

 

Dagens Gossip