Strengere straffe for smugleri af 500 kilo hash

Tre mænd er idømt hårdere straffe i landsretten, og det kunne derfor ikke betale sig at anke en stor sag om smugleri af hash fra Spanien og Holland til Danmark.

Den 45-årige Claus Schiønning Andersen ankede dommen på fængsel i fem år og seks måneder for 563 kilo hash på stedet i byretten. Østre Landsret takserede hashsmugleriet til seks år og seks måneders fængsel mandag.

Andersen er en kendt herre i den slags ulovlige forretninger. For nogle år siden fik han syv års fængsel i en anden stor hashsag, men han benyttede sig af en udgang fra fængslet til at flygte.

Til sidst blev han afsløret i en lejlighed nær banegården i Malaga i Sydspanien, hvor han levede under en anden mands navn. Det viste sig, at han ifølge dommen havde genoptaget sin gamle metier.

Under sagen i byretten sagde den 45-årige ikke et ord, men telefonaflytninger og forklaringer fra to vidner har fældet ham.

Sammen med den 62-årige speditør og vognmand Peter Borring, der har boet og arbejdet i Holland, udpeges Claus Schiønning Andersen som bagmand i organisationen. Peter Borring fik fem års fængsel i landsretten, hvilket er et år længere end i byretten.

Begge herrer er blevet udleveret fra Spanien, men to punkter mod Borring i anklageskriftet i byretten faldt tidsmæssigt uden for den periode, der er nævnt i den danske arrestordre.

Allerede af den grund blev den 62-årige frifundet for to transporter på henholdsvis 150 kilo og 30 kilo. Han er dog dømt for at smugle 563 kilo hash.

Smuglerierne er foregået med lastvogne, men nogle af turene blev aldrig til virkelighed. Bagmændene blev for eksempel snydt, da der skulle køres kasser fra Sevilla til Grønttorvet i København.

Leverandørerne havde i dette tilfælde placeret mursten i stedet for hashplader i kasserne.

Endelig er chauffør Allan Berghausen på 48 år blevet idømt fængsel i tre år, hvilket er seks måneder længere end i byretten. Han var kurér, fastslår retten.

Anklagen lød i første omgang på godt og vel et ton mod de to hovedmænd, men byretten fik kun præsenteret tilstrækkelige beviser for det halve.

/ritzau/

 

Dagens Gossip