Stress på jobbet? Så begynder du nok snart at ryge

Stress på arbejdet er en af de mest hyppige grunde til, at eks-rygere falder i, og begynder at ryge fast igen.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget blandt 1500 rygere og tidligere rygere i Danmark, for medicinalfirmaet Johnson & Johnson.

Det skriver Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Stress gør dig fed - går du i panik over det bliver du federe

- Mange rygere er vant til, at cigaretten er et redskab, de kan håndtere følelser med. Så de griber den automatisk, når de for eksempel føler sig stressede, siger direktør for Rygestopkonsulenterne, Maj-Britt Bjerre Koch, til Avisen.dk.

I undersøgelsen har de af deltagerne, som har prøvet at falde i efter et rygestop, svaret på, hvorfor det skete. Abstinenser og festlige anledninger ligger højest på listen, men rigtig mange angiver stress på jobbet som den direkte årsag til, at de begyndte at ryge igen.

13 procent var stressede over at have for mange arbejdsopgaver, og henholdsvis fire og fem procent svarer, at det var kollegerne eller chefen, der stressede dem til at tænde en smøg.

LÆS OGSÅ: Det er usexet at være stresset

Ifølge Pernille Rasmussen, der er psykolog med speciale i stresshåndtering, er det helt naturligt:

- Når vi bliver stressede, går vi i en slags overlevelsestilstand, hvor vi kun har overskud til det mest nødvendige. I den situation falder mange tilbage i gamle vaner, fordi de føles trygge og sidder på rygraden, så de ikke kræver så meget energi, siger Pernille Rasmussen til Avisen. dk.

LÆS OGSÅ: Er du stresset? Så skal du spise dette

Også folk med andre afhængigheder end smøger, for eksempel mad, cola, alkohol eller kaffe, risikerer at ryge tilbage i et gammelt mønster, hvis de bliver stressede:

- Når nogle rygere falder i under stress, er det fordi afhængighed ikke kun har en fysisk dimension, men også en følelsesmæssig. Det er den følelsesmæssige afhængighed, der gør, at man for eksempel dulmer tristhed eller stress med stimulanser. Men under rygestoppet er mange kun fokuseret på de fysiske abstinenser, derfor går det tit galt, siger Maj-Britt Bjerre Koch fra Rygekonsulenterne.

 

Dagens Gossip