Studenter stormer Sydafrikas parlament og politiet skyder igen

Flere end 1000 studenter har onsdag eftermiddag stormet parlamentet i den sydafrikanske storby Cape Town i forbindelse med en demonstration mod stigende egenbetaling på landets universiteter.

De studerende tvang sig adgang til parlamentsområdet, hvor landets præsident, Jacob Zuma, overværede finansministerens fremlæggelse af et budget i salen.

Det udviklede sig hurtigt til håndgemæng mellem de unge og politiet, som svarede med chokgranater.

Under det voldelige sammenstød uden for parlamentet barrikaderede sikkerhedsvagter plenarsalen.

Tidligere onsdag skød politiet med både gummikugler og chokgranater mod en gruppe studenter ved en demonstration på Nelson Mandela Metropolitan University i provinsen Eastern Cape.

Den episode udspillede sig, inden studenterne i Cape Town stormede parlamentet.

Under uroen på parlamentets område fortsatte landets finansminister med at fremlægge et budget i plenarsalen.

Tre studenter er såret under balladen, som udspringer af, at de studerende er utilfredse med et forslag om at hæve afgifter for undervisningen.

De vrede universitetsstuderende kastede sten og brændende dæk, mens politiet svarede igen med gummikugler og chokgranater.

Demonstrationerne har stået på i en uges tid over hele landet.

De sydafrikanske universiteter meddelte tidligere på måneden, at de ville hæve betalingen med op til 11,5 procent. Det fik de unge på barrikaderne 13. oktober.

De studerende har afvist et kompromis, der er foreslået af studenterledere, som har sagt, at stigningen fra næste år bør være seks procent i stedet for 11,5 procent.

Undervisningen er aflyst på 14 universiteter.

Studenter gik tidligere på ugen amok i Johannesburg, hvor de smadrede vinduer og blokerede en motorvej og tæskede en bilist.

Tirsdag blev 23 studerende anholdt, men de blev løsladt igen senere.

Studenter betaler omkring 40.000 rand for en bachelorgrad, hvilket svarer til knap 20.000 danske kroner. De skal betale 4600 kroner, når de starter på uddannelsen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip