Studie: Finanskrisen forårsagede 500.000 kræftdødsfald

admin

424 uger siden

|

26/05/2016

Dagens topnyheder

Den globale finanskrise kan have betydet, at 500.000 yderligere personer mistede livet til en kræftsygdom i perioden 2008 til 2010 på grund af arbejdsløshed og nedskæringer på sundhedsområdet.

Det viser et nyt studie, der er blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet.

Når der i studiet tales om yderligere dødsfald, menes der, at disse personer ellers ville have overlevet sygdomsforløbet.

Grundlaget for tallene er en observeret stigning i kræftdødsfald for hvert procentpoint, arbejdsløsheden er steget, og for hvert procentpoint, de offentlige sundhedsudgifter er faldet.

- Ud fra vores analyse estimerer vi, at den økonomiske krise kan forbindes med over 260.000 yderligere cancerdødsfald i OECD (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling) alene i perioden 2008-2010, siger Mahiben Maruthappu, der er forfatter til studiet, fra Imperial College London.

- Dette antyder, at der kan have været et godt stykke over 500.000 yderligere cancerdødsfald på verdensplan i den periode, lyder det videre.

Alene for EU-medlemslande menes der at have været yderligere 160.000 dødsfald i perioden.

I USA er der ifølge studiet tale om 18.000 ekstra dødsfald, mens tallet i Frankrig er 1500. I Spanien og Storbritannien, hvor der er universelle sundhedsydelser, er der ikke observeret en stigning i kræftdødsfald.

- Cancer er en førende dødsårsag på verdensplan, så det er vigtigt at forstå, hvordan økonomiske forandringer påvirker kræftoverlevelsen, siger Mahiben Maruthappu.

- Vi fandt frem til, at stigende arbejdsløshed kan forbindes med stigende kræftdødelighed, men at universelle sundhedsydelser beskyttede mod disse effekter. Dette gjaldt især kræftformer som bryst-, prostata- og tarmkræft, der kan behandles, siger han.

Forskerne har brugt data fra Verdenssundhedsorganisationen og Verdensbanken fra over 70 lande med flere end to milliarder indbyggere. Der er gennemgået tal fra perioden 1990 til 2010.

En forklaring på, at højere arbejdsløshed har kostet mange liv, er, at indbyggere i lande uden et universelt sundhedssystem ofte kan få adgang til sundhedsydelser via deres arbejde.

/ritzau/AFP