Styrelse slækker på kontrollen med socialt bedrageri

Danske kontanthjælpsmodtagere, der flygter til sydlige himmelstrøg for at undgå at blive sendt i arbejde, har fået nemmere ved at udføre deres sociale bedrageri.

Arbejdsmarkedsstyrelsen har nemlig skåret markant ned på sit lufthavnstilsyn. Det skriver Politiken søndag.

I 2011 gennemførte styrelsen 36 lufthavnstilsyn, men i 2012 faldt antallet til 11, og i de første ni måneder af 2013 er der kun foretaget seks tilsyn. Målet er ellers 25 tilsyn om året.

Den dalende indsats på området er kommet for dagens lys i nogle svar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Venstre-medlemmer af Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

- Ministeren har ladet området sejle. Da hun tiltrådte som beskæftigelsesminister, udtalte hun, at kampen mod socialt bedrageri var utrolig vigtig, og at det ikke skulle være muligt for mennesker at nasse på samfundet, siger Jakob Engel-Schmidt (V) til Politiken.

- Jeg kender hende som en dygtig og kompetent minister, og jeg forstår ikke, hvorfor antallet af lufthavnskontroller falder radikalt i det øjeblik, regeringen skifter farve.

I et skriftligt svar til Politiken udtrykker Mette Frederiksen forståelse for oppositionens kritik.

- Jeg forstår Venstres kritik. Når der indgås en politisk aftale, så skal Arbejdsmarkedsstyrelsen selvfølgelig sørge for, at den bliver ført ud i livet. Længere er den ikke. Det er dybt kritisabelt, at det ikke er sket, skriver hun.

En rapport fra Arbejdsmarkedsstyrelsen fra 2012 viser, at stikprøverne har en effekt. Da rapporten blev skrevet, havde der været 502 sager på baggrund af lufthavnstilsyn. Og hver anden sag førte til tilbagebetaling.

Det samlede tilbagebetalingsbeløbet lød på omkring fire millioner kroner eller i gennemsnit cirka 15.000 kroner per sag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip