Styrelse: Vi passer godt på danskernes sundhedsdata

At godt fem millioner danske cpr-numre og helbredsoplysninger fejlagtigt i 2015 blev afleveret til et kinesisk firma er ikke en fejl hos hverken Sundhedsdatastyrelsen eller Statens Serum Institut (SSI).

Det forsikrer direktør for Sundhedsdatastyrelsen Lisbeth Nielsen.

Derimod er det Post Danmark, der er skyld i, at et brev med to cd'er, der indeholdt personnumre og data på 5,28 millioner personer, ved en fejl endte hos firmaet Chinese Visa Application Centre.

- Post Danmark gør den grundlæggende fejl at aflevere data et forkert sted. Men vi bør – og det gør vi nu – kryptere data på de her cd’er, siger direktøren.

Det var Statens Serum Institut (SSI), der havde sendt oplysningerne i et anbefalet brev med to ukrypterede cd’er til Danmarks Statistik. Men brevet endte altså i hænderne på en ansat i det kinesiske firma.

Og det er selvfølgelig uheldigt. Men sådan var praksis, lyder det fra Lisbeth Nielsen.

- Vi har betragtet anbefalede breve som en sikker måde at sende på, hvor man er sikker på, at den, som brevet er stilet til, også er den, der modtager brevet.

- Nu sender vi kun krypterede data af sted. Ellers sender vi dem digitalt til en godkendt server. Eller også får man adgang hos os til et begrænset datasæt, hvor vi så kan logge dem, der har adgang til data, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip