Sudans præsident al-Bashir er fløjet ud af Sydafrika

Sudans præsident, Omar al-Bashir, er fløjet ud af Sydafrika, rapporterer lokale medier ifølge det franske nyhedsbureau AFP.

Journalister fra tv-stationen Enca siger, at de så Bashirs fly forlade militærbasen Waterkloof uden for Pretoria.

Sudans informationsminister bekræfter, at Bashir har forladt Johannesburg, og at han ventes at lande i Khartoum tidligt på aftenen.

Hans afrejse skete kort før, at en sydafrikansk domstol skulle træffe afgørelse om, hvorvidt landet skal udlevere Bashir til Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag.

Den sydafrikanske domstol, der skulle træffe afgørelse om en udlevering af Bashir udsatte et retsmøde midt på dagen med en time. Kort efter udsættelsen kom meddelsen om den sudanske præsidents afrejse.

Talsmænd for den sudanske regering siger, at Bashir under alle omstændigheder ville forlade landet mandag.

Omar al-Bashir er eftersøgt i Haag for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Sudans vestlige Darfur-region.

En sydafrikansk dommer gav søndag Sudans præsident forbud mod at forlade Sydafrika, før domstolen i Pretoria havde taget stilling til begæringen om at fængsle ham

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, sagde mandag, at anholdelsesordren i Haag måtte føres ud i livet af Sydafrika.

- Den Internationale Straffedomstols anholdelsesbegæring for præsident al-Bashir, der er anklaget for forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser, må føres ud i livet.

ICC's autoritet må respekteres, sagde FN's generalsekretær med henvisning til Sydafrika.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip