Sundhedsminister: Børn skal ikke ryge e-cigaretter

Børn og unge skal ikke bruge e-cigaretter til at træne sig op til at ryge rigtige smøger.

Det mener sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der overvejer et forbyde salg af e-cigaretter til børn.

- Selvom vi ikke med sikkerhed ved, om e-cigaretter er sundhedsskadelige, så synes jeg, det er bekymrende, at børn helt ned i 10-12 års alderen pulser løs på e-cigaretter med jordbær-, lakridssmag og lignende, siger han i en skriftelig kommentar.

For e-cigarretter kan hurtigt blive til almindelige smøger, mener ministeren. Derfor vil han i den kommende uge kontakte sundhedsordførerne fra Folketingets partier for at høre, hvordan de ser på et forbud.

Tidligere på ugen har Kræftens Bekæmpelse fortalt, at organisationen får stadigt flere henvendelser fra bekymrede forældre, der har fanget deres børn med en e-cigaret.

Endnu er der ikke gennemført videnskabelige langtidsstudier, der afdækker, om e-cigaretter er skadelige for helbredet. Men mindre studier viser, at blot få minutters rygning på en e-cigaret med nikotin påvirker luftvejene.

Fordi der endnu ikke er et klart svar på, om det er skadelige at ryge dem, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man ikke ryger e-cigaretter, hverken med eller uden nikotin.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse røg én procent af danskerne e-cigaretter i 2010. I dag er det tal steget til fem procent, omkring 200.000 danskere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip