Sundhedsminister vil have afdækket omfattende morfinbrug

Danske læger udskriver flere recepter ud på morfinpræparater end de lande, vi sammenligner os med, og det skal undersøges.

Sådan lyder det fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S), efter at tal fra Statens Serum Institut viser, at godt 415.000 danskere i 2013 fik udskrevet mindst én recept på stærke smertestillende lægemidler hos de praktiserende læger.

Det svarer til en stigning på 43 procent siden 2000,

- Jeg vil bede sundhedsstyrelsen undersøge, hvorfor der er sket en stigning. Men man er nødt til at sige, at det i sidste ende er lægen, der sidder med ansvaret og som skal sørge for at følge op på, hvad det er for et behandlingsforløb, som patienten skal igennem, siger ministeren.

- Det, der interesserer mig er, hvorfor vi ser den her stigning, og hvorfor den er så høj i forhold til andre lande, siger han.

Nick Hækkerup understreger, at nogle patienter har så stærke smerter, at det er nødvendigt, at de får morfin-medicin.

- Der er patienter, der har stærke smerter og har brug for smertelindring. Det gælder for eksempel kræftpatienter, og de skal have den medicin, de har brug for, men der er brug for at undersøge, siger Nick Hækkerup.

Smerteprofessor og overlæge på Palliativ Forskningsenhed på Rigshospitalet Per Sjøgren siger til Politiken onsdag, at Danmark ligger "på en tredje-fjerde-plads" i verden, når man ser på det samlede forbrug af stærke smertestillende lægemidler.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip