Sundhedsministeren støtter stop for rejsesygesikring

Skrevet af admin

|

04/12/2013

Dagens topnyheder

Sundhedsminister Astrid Krag (S) forsvarer, at det gule sygesikringsbevis fra næste år ikke kan bruges på rejser til udlandet.

Rejsesygesikringen sløjfes i regeringens finanslovaftale med Venstre og De Konservative.

- Der er en god forståelse for, at vi fjerner den offentlige rejsesygesikring. Det er en fornuftig prioritering, vi har lavet i finansloven, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) i Folketingets spørgetid.

Fremover skal danskere tage EU's blå sygesikringskort med på ferien. Desuden kan danskere tegne en privat rejseforsikring, som svenskerne og briterne gør, påpeger Astrid Krag til spørgeren Liselott Blixt (DF).

Danskerne får ikke problemer med EU's blå sygesikringskort, fastslår Astrid Krag.

- Når en patient fremviser sit blå EU sygesikringskort, så afregner behandlingsstedet direkte med de danske myndigheder - bortset fra eventuel egenbetaling, siger sundhedsministeren.

I danske feriemål som Spanien, Grækenland, Frankrig og Østrig betaler en patient fra 0 til 175 kroner ved lægebesøg og 0 til 135 kroner pr. dag ved indlæggelse, siger Astrid Krag.

Den offentlige rejsesygesikring findes ikke i Sverige og Storbritannien, som Danmark kan sammenlignes med.

Næste år regner staten med at betale 12,5 millioner kroner for at fjerne rejsesygesikringen. Fra 2015 venter regeringen at spare 80 millioner årligt.

Hidtil har det gule sygesikringsbevis været gyldigt ved rejser til EU-lande, Færøerne, Grønland, Norge, Liechtenstein og Schweiz.

EU's blå sygesikringsbevis har kun været nødvendigt, når man rejste over en måned i EU eller ved rejser på grund af job eller uddannelse.

Men fra næste år er det altså kun det blå sygesikringskort, der gælder ved alle rejser - uanset varighed.

Det blå sygesikringskort fås gratis hos kommunen.

/ritzau/