Sundhedspakke rykker lavtuddannede frem i køen

Jo kortere uddannelse folk har, jo større er sandsynligheden for, at de får eksempelvis lungekræft eller diabetes.

Derfor bebuder sundhedsminister Nick Hækkerup (S) nu et opgør med uligheden i sundhedssystemet. Han varsler - som led i regeringens kommende finanslovforslag - en samlet sundhedspakke, der skal løfte indsatsen over for især lavtuddannede, skriver Jyllands-Posten.

- Her kommer vi med så mange penge, at vi kan gøre noget ved problemet, siger Hækkerup, der ifølge avisen vil "målrette midler til at sørge for, at kortuddannede får samme behandling som personer med lange uddannelser."

Ifølge ministeren får lavtuddannede i dag mindre ud af et besøg hos lægen og en dårligere behandling på hospitalsstuen.

Regeringen arbejder i øjeblikket på at færdiggøre udspillet, som kan komme til at indeholde særlige lynundersøgelser til lavtuddannede, som typisk går sent til lægen med deres symptomer.

Samtidig er det ambitionen at sætte ind med ekstra ressourcer i form af flere sygeplejersker, mens ministeren også lægger op til, at de praktiserende lægers rolle kan ændre sig.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde, er dog ikke begejstret for fokusset på uddannelsesniveau.

- Ministeren bør behandle folk som mennesker i stedet for at sætte dem i kasser, mener hun ifølge Jyllands-Posten.

Hvor mange penge, der præcist bliver afsat til at skabe større lighed i sundhedssystemet, er ikke klart.

Men ifølge et internt arbejdspapir fra regeringen, som DR Nyheder er i besiddelse af, så bliver der med sundhedspakken samlet set afsat fem milliarder kroner til det danske sundhedsvæsen frem mod 2018. En milliard skal gå til at opdage kræfttilfælde tidligere.

/ritzau/

 

Dagens Gossip