Svagt lys fra Rusland giver håb for Carlsberg

Carlsberg-forretningen i Rusland har været mere deprimerende end sidste halvdel af Doktor Zhivago i flere år. Men starten af 2016 viser fremgang, og det giver et lille håb for, at det værste er overstået.

Den organiske vækst i Østeuropa, der tæller Rusland, steg med 20 procent drevet af prisstigninger og en vækst i mængderne.

- Det er et meget lille kvartal, så man skal være meget varsom med at tolke for meget på udviklingen i Rusland ud fra oplysningerne.

- Men Carlsberg har klaret sig bedre end deres konkurrenter i Rusland. Det er et positivt signal, og det er det, alle har gået og spejdet efter, siger Carlsberg-analytiker hos Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

Carlsberg købte sig ind på det østeuropæiske marked via opkøbet af Scottish & Newcastle i 2008 for 58 milliarder kroner.

Men selv om den danske brygger fik en stribe lækkerbiskner med i købet var en stærk position i Rusland så klart den største. Rusland blev betegnet som et guldæg.

Det var fryd og gammen i flere år, da ølsalget steg i regionen i takt med, at befolkningen fik mere smag for øl og flere penge til at købe dem.

Men så faldt det hele fra hinanden. Det startede med, at Rusland indførte nye restriktioner og afgifter på øl, der satte markedet på den anden ende.

- Og så gik Ruslands økonomi helt ned på grund af den faldende oliepris og krisen i Ukraine.

- Så Rusland er gået fra at være Carlsberg andenstørste marked målt på indtjening til at være en lille gnalling. Men nu er der måske en vending, og det spejder vi nu efter, siger Michael Friis Jørgensen.

Omsætningen i divisionen Østeuropa faldt fra 2012 til 2015 fra 19,5 milliarder kroner til 11,0 milliarder kroner. Et dyk på 44 procent.

/ritzau/

 

Dagens Gossip