Svensk lektor undsiger statsministers kritik af Danmark

10/09/2015 23:00

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Den svenske statsminister, Stefan Löfvens, kritik af, at Danmark ikke registrerer de mange flygtninge og migranter, som er ankommet, holder ikke, da Dublin-forordningen blev tilsidesat, allerede inden de mange nyankomne nåede Danmark.

Det siger Anna Lundberg, som er lektor i menneskerettigheder ved Malmø Universitet.

Ifølge forordningen skal en migrant søge om asyl i det første EU-land, vedkommende ankommer til, hvilket ikke er Danmark i dette tilfælde, lyder det.

- Landene i EU har fraveget Dublin-forordningen i mange år, da man lod flygtninge slippe gennem Grækenland og Italien.

- I disse lande, som ligger i EU's ydre grænser, er man ikke interesseret i at tage imod flygtninge, siger Anna Lundberg.

Stefan Löfven har sagt, at han går ud fra, at Danmark registrerer de flygtninge, som opholder sig i landet. Men siden onsdag har politiet opgivet at registrere de mange nyankomne.

På spørgsmålet om, hvorvidt Dublin-forordningen er tandløs, svarer Anna Lundberg ja.

- I virkeligheden handler man (Danmark red.) præcis som andre lande gør i praksis, siger Anna Lundberg, som mener, at det er en ting at kritisere Danmark for ikke at tage imod nok flygtninge, men at det er tandløst at kæde det sammen med Dublin-forordningen.

Flere flygtninge og migranter, som er ankommet til Danmark siden søndag, har udtrykt ønske om at ville til Sverige i stedet og har derfor nægtet at lade sig registrere i Danmark.

- Dublin-forordningens hovedregel er, at personer ikke skal kunne vælge, hvor de søger asyl, det er ingen rettighed, siger Anna Lundberg.

Finland kritiserede tidligere torsdag Sveriges statslige jernbaneselskab, SJ, for, at man lader flygtninge og migranter rejse til Finland og Norge uden at kontrollere statsborgerskab.

3200 er anslået ankommet til Danmark siden søndag, og af disse har 668 søgt om asyl i Danmark, ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

/ritzau/