Svensk pølsesnak går viralt: Er denne pølse racist?

En svensk pølse ved navn ‘zigeunerwurst’ (sigøjnerpølse, red.) har fået en hård medfart.

Flere svenske aviser, blandt andet Aftonbladet, skriver, at formanden for den svenske organisation Unge Romaer, Emir Selimi, mener dens navn er meget fordømmende.

LÆS OGSÅ: Pippi er ikke alene: Tom & Jerry er også racister

- Z-ordet (zigeuner, red.) minder os om, at romaer var slaver i 500 år i Europa, at man i 1600-tallet i Sverige myrdede romaer uden rettergang, og at romaer var ofre for nazisterne, siger Emir Selimi til Aftonbladet.

- Nu er det 2014, og så findes dette navn på menuer i hovedstaden. Det er racisme og nedværdigende, fortsætter han.

Den svenske sigøjnerpølse sælges i pølsevogne rundt omkring i det centrale Sverige, og indeholder hvidløg og cayennepeber.

LÆS OGSÅ: Svensk tv redigerer racismen ud af Pippi Langstrømpe

Emir Selimi vandt i år den såkaldte Raoul Wallenberg-pris for sit initiativ til at stifte foreningen Unge Romaer. I den forbindelse, fortæller han, vil han gerne løse konflikter, og har flere gange stået i front i svenske sager, hvor romaer er blevet diskrimineret.

Hvad angår den svenske sigøjnerpølse, har Aftonbladet spurgt en kioskejer, som er en af dem, der sælger den omstridte pølse, om han har taget kritikken til sig.

LÆS OGSÅ: Forældre kaldt racister og smidt af bussen: De sang børnesang fra ‘Gurli Gris’

- Ja, det har jeg. Det har aldrig været min mening at diskriminere nogen. Det er ikke mig, der har navngivet pølsen, men selvfølgelig skal vi skifte navnet, siger kioskejeren, Güclü Türke.

 

Dagens Gossip