Svensk råd til Løkke: Tag fat på flere reformer

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Den skandinaviske velfærdsmodel har historisk set klaret sig rigtig godt, men den er udfordret. Derfor må politikerne indse, at det ikke er slut med reformer af velfærdsstaten endnu.

Sådan lyder budskabet fra Sveriges tidligere finansminister Anders Borg fra det borgerlige parti Moderaterna under det økonomiske minitopmøde, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder på Marienborg onsdag og torsdag.

- Velfærdsreformerne skal fortsætte, siger Anders Borg.

- Hvis vi vil holde fast i en stærk velfærdsmodel, må vi forandre den.

Han nævner både arbejdsløshedsunderstøttelse og pensionsalder som emner, politikerne bør have fokus på.

Anders Borg var finansminister i den svenske regering fra 2006 til 2014. Han blev kåret som Europas bedste finansminister af avisen Financial Times.

Borg roser de reformer, Danmark har gennemført de senere år, blandt andet efterlønsreformen. Men han mener, at der er en risiko for, at høje overførselsindkomster skader produktiviteten.

Borg peger på produktivitetsudviklingen som helt afgørende for de nordiske økonomier. Produktiviteten er afgørende for, at reallønnen kan vokse, påpeger han.

- Så for at sikre langsigtede forbedringer af velfærd skal vi forbedre produktiviteten, siger den tidligere svenske finansminister.

Fra den liberale tænketank Cepos lyder der kun rosende ord til Anders Borgs indspark i den danske debat.

- Jeg er grundlæggende enig med Anders Borg, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

- Når man ser på hans resultater, er de ganske imponerende. Hans reformer øgede beskæftigelsen med fem procent. Han sænkede skattetrykket markant, og hans periode som finansminister var karakteriseret af meget høj vækst, siger Lundby Hansen.

Hans anbefaling på konferencen er at sænke den danske aktieskat fra 42 procent til 30 procent, hvilket er det samme niveau som i Sverige.

/ritzau/