Svensk statsministerkandidat-duel blev en fuser

Den sidste tv-duel før det svenske riksdagsvalg mellem Socialdemokraternas leder Stefan Löfven og statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna blev ikke meget til en duel.

De to rivaler var nemlig enige om det meste.

Under debatten, der blev vist på svensk TV4, var tonen således rolig, og partilederne vendte sig ofte mod spørgeren, når der kom et spørgsmål fra en tilhører blandt publikum i tv-studiet.

Når emnet var udenrigs- og sikkerhedspolitik erklærede Löfven, at han agter at fortsætte med at søge brede aftaler, hvis han bliver statsminister.

Når emnet var integration var tonen den samme.

- Jeg er stolt over, at jeg og Stefan Löfven står side om side i kampen om racisme, sagde Fredrik Reinfeldt.

Ind imellem forsøgte de to rivaler dog at pege på forskelle mellem de to. Löfven pegede på, at udenlandsk arbejdskraft skal håndteres på en bedre måde, således at udenlandske arbejdere sikres fair vilkår.

Reinfeldt advarede om, hvad der ville ske med det svenske forsvar, hvis Socialdemokraterna danner regering med Miljöpartiet og Vänsterpartiet. Både Socialdemokraterna og den borgerlige koalition Alliansen ønsker at hæve forsvarsudgifterne, mens Miljöpartiet og Vänsterpartiet vil sænke dem.

Såvel Reinfeldt som Stefan Löfven så glade og tilfredse ud efter duellen, der ikke bød på nogen form for dramatik.

En meningsmåling lørdag foretaget af Novus for TV4 Nyhederne viser af den rødgrønne blok bestående af Socialdemokraterna, Vänsterpartiet og Miljöpartiet får 45,8 procent. Den borgerlige koalition Alliansen får 40,5 procent.

Sverigedemokraterna spås et kanonvalg med omkring 10 procent af stemmerne ved søndagens riksdagsvalg. Det er næsten en fordobling i forhold til seneste valg.

Feministiskt initiativ kun i meningsmålingen kun opbakning af 2,2 procent af vælgerne, og partiet ville således ikke klare spærregrænsen, der i Sverige er på fire procent. Andre meningsmålingen bringe dog partiet meget tæt på spærregrænsen.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip