Svenske feminister inspirerer ny politisk bevægelse

De danske politikere kan i fremtiden se frem til at blive holdt i ørerne af en række danske feminister. Det står klart, efter at en ny bevægelse, der kæmper for at få kønsspørgsmål sat på den politiske dagsorden, er oprettet.

Bevægelsen er inspireret af det svenske parti Feministiskt Initiativ, der siden 2005 har kæmpet for ligestilling mellem kønnene. Det skriver Avisen.dk.

Annelise Rasmussen, der er ligestillingskonsulent i 3F og medlem af Kvinderådets bestyrelse, er en af initiativtagerne til den nye bevægelse.

- Vi er frustrerede over, at der ikke er sket noget på ligestillingsområdet i den her regerings levetid. Da vi læste regeringsgrundlaget, havde vi store forventninger, men de er ikke blevet indfriet, siger Annelise Rasmussen til Avisen.dk.

- Vi har brug for at få feminismen højere på dagsordenen, og det skal den nye bevægelse bidrage til, siger hun.

Formålet er dog ikke at lave et parti, som det er tilfældet i Sverige.

- Vi vil ikke være en partipolitisk bevægelse, men vi forestiller os, at vi kan råbe politikerne op og tvinge dem til at forholde sig til vigtige spørgsmål om ulighed og ligestilling, siger Annelise Rasmussen.

Formanden for Folketingets Ligestillingsudvalg, Merete Riisager fra Liberal Alliance, er positivt stemt over for det nye initiativ.

Hun mener dog ikke, at Feministiskt Initiativ bør være et forbillede. Ifølge hende har det svenske parti en forkert opfattelse af, hvad det vil sige at være feminist.

- Folk fra Feministisk Initiativ har kapret udtrykket og fået det forvrænget til at være noget navlepillende martyragtigt noget, som ikke har spor med den oprindelige kvindekamp at gøre, siger hun til Avisen.dk.

- Jeg kan ikke tilslutte mig den forvrængede elitære feminisme, der mere handler om, at kvinder iscenesætter sig selv som ofre, selvom de ikke er det. Rundt om på kloden findes der virkelig kvinder, som er ofre, men ikke herhjemme, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip