Sverige bruger ny lov og tiltaler 25-årig for at ville kæmpe i Syrien

admin

425 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Nu tager de svenske myndigheder for første gang landets nye lov om forbud mod terrorister i brug.

Onsdag er en 25-årig mand således blevet tiltalt for at ville rejse til Syrien og kæmpe for Nusra-fronten, som er del af al-Qaedas ekstremistiske netværk.

Manden rejste fra Sverige til Tyrkiet 12. april og vendte tilbage den efterfølgende dag, hvor han blev anholdt i lufthavnen.

Anklageren mener, at den egentlige destination var Nusra-fronten i Syrien.

- Jeg har rejst tiltale på mistanke om, at han havde til hensigt at rejse til Syrien og tilslutte sig al-Nusra for at begå alvorlige forbrydelser, siger chefanklager ved Sveriges nationale enhed for sikkerhed Agnetha Hilding Qvarnström til nyhedsbureauet TT.

- At rejse er ikke en forbrydelse, men hvis du rejser med en bestemt hensigt, kan det være kriminelt. Det er netop denne hensigt, som jeg skal bevise, siger hun med henvisning til den nye lovbestemmelse, som gør hensigten om at begå en forbrydelse strafbar.

Anklageren baserer sin mistanke mod den tiltalte på blandt andet vidneafhøringer, en enkeltbillet til Tyrkiet, sms'er, Facebook-samtaler og søgehistorik på mandens computer.

Under sin anholdelse i lufthavnen bar den 25-årige desuden en skudsikker vest, et pistolhylster samt knæ- og albuebeskyttere, som ifølge anklageren beviser, at han var på vej til Syrien for at kæmpe.

/ritzau/TT