Sverige jagter fortsat formodet fremmed ubåd

Sveriges militær har natten igennem ledt efter en formodet ubåd i og omkring Kanholmsfjärden i Stockholms skærgård, der består af mange tusinde småøer, rev og skær ud fra hovedstaden.

Eftersøgningen forsætter i løbet af lørdag.

Fredag kom det frem, at det svenske forsvar har oplysninger om, at der er fremmed undervandsaktivitet i Stockholms skærgård.

Der er derfor iværksat en aktion med fly og helikopter i området, der er stærkt trafikeret.

- Det kommer til at fortsætte, indtil vi synes, at vi er færdige. Vi forsøger nu at verificere de oplysninger, vi fik i går, som vi mener kommer fra en troværdig kilde, for at se om der findes substans i dem eller ej, siger Jesper Tengroth, pressemedarbejder i det svenske forsvar.

Fredag var den eneste melding fra forsvaret, at oplysningerne om undervandsaktiviteten kommer fra en troværdig kilde.

Et par hundrede mennesker fra forskellige værn deltager i operationen.

Ifølge en fotograf for Aftonbladet er der tale om 15 krigsskibe og et stort antal mindre fartøjer, som deltager i operationen.

Forsvarsminister Peter Hultqvist siger til Svenska Dagbladet, at han vil have en større åbenhed omkring sådanne krænkelser.

- Jeg vil have mere åbenhed om krænkelser og lignende hændelser. I Finland informerer man direkte om krænkelser, og det er et af de lande, vi nu ser på i regeringen, siger Hultqvist.

Det vides endnu ikke, om den fremmede undervandsaktivitet stammer fra et bestemt land. Under Den Kolde Krig skete der gentagne gange fremmede ubådskrænkelser af svensk farvand.

/ritzau/TT

 

Dagens Gossip