Sveriges regering overlever mistillidsvotum

20/01/2015 17:53

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Et mistillidsvotum, som Sverigedemokraterna (SD) havde fremsat mod Sveriges statsminister, Stefan Löfven, blev tirsdag nedstemt af et stort flertal i Riksdagen i Stockholm.

De eneste, der stemte for forslaget, var SD, og det blev forkastet med stemmer 133 mod og 45 stemmer for.

De fire tidligere regeringspartier i den borgerlige Alliansen havde på forhånd gjort det klart, at deres repræsentanter ville afstå fra at stemme. Ifølge Moderaternas gruppeleder, Jessica Polfjärd, er dette i overensstemmelse med principperne om, at det største grundlag i Riksdagen skal danne regering.

- Det skal imidlertid ikke tolkes som om, vi støtter regeringen. Vi vil fortsætte en aktiv oppositionspolitik, siger hun.

Miljöpartiet, som sidder i en mindretalsregering sammen med Socialdemokraterna, stemte mod mistillidsforslaget, mens Vänsterpartiet valgte ikke at stemme.

I alt 155 repræsentanter afstod fra at stemme.

Mistillidsafstemninger er sjældne i Sverige. Før forslaget mandag var det seneste blevet fremsat i 2002 af de konservative i Moderaterna mod den daværende socialdemokratiske statsminister Göran Persson. Moderaterna tabte afstemningen.

Sverigedemokraterna blev sendt ud i kulden med en aftale, som den rød-grønne svenske regering indgik i december med den borgerlige opposition. Med aftalen fik Stefan Löfven overraskende afværget et nyvalg til marts.

Nogle iagttagere mener, at det indvandrerkritiske parti dermed vil kunne vinde mere opbakning forud for det næste valg, som efter planen skal holdes i 2018.

/ritzau/TT