Sveriges spioner har fået travlt med Ukraine

Militæret i Sverige har skruet op for arbejdet med at indsamle efterretningsmateriale og har indkaldt ekstrapersonale til sit hovedkvarter på grund af krisen i Ukraine.

- Vi har øget beredskabet i hovedkvarteret inden for særlige områder, herunder indsamling af efterretninger, siger Niklas Englund, talsmand for militæret.

Han oplyser, at beredskabet i hovedkvarteret hæves "nu og da, men ikke så ofte".

Endvidere har militæret besluttet at udstationere to jagerfly på øen Gotland. Her er de i en bedre position til at reagere hurtigt på en given situation i Østersøen.

Sverige er ikke medlem af Nato.

Englund siger, at der ud over disse tiltag ikke er truffet yderligere beslutninger om at øge alarmniveauet i de svenske forsvarsstyrker.

Den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, sagde fredag, at Sverige ikke står over for nogen umiddelbar fare, men at Ruslands opførsel er blevet mere selvbevidst.

- Det er en opførsel, som vi så under Den Kolde Krig, og som nu vender tilbage, sagde statsministeren til nyhedsbureauet TT.

Frygten for en optrapning af situationen mellem Rusland og Vesten er steget, efter at Nato har sagt, at Rusland har sendt mindst 1000 soldater over grænsen for at hjælpe prorussiske separatister i det østlige Ukraine med at kæmpe mod Ukraines hær.

- Vi følger situationen meget tæt, siger Jan Salestrand, Sveriges militærs stabschef, i en erklæring på militærets hjemmeside.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip