Svigersøn til død, dement kvinde i chok: Vi troede hun skulle have kærlig pleje

Familien til en 85-årig beboer på et plejehjem i Aalborg sidder dybt rystet tilbage.

For få dage siden blev deres mor, svigermor og mormor fundet død i sin seng, kvalt i den stofsele, som personalet aftenen inden havde spændt hende fast til.

- Min svigermor kom på plejehjemmet for tre måneder siden, fordi hun ikke kunne klare sig selv hjemme længere.

- Vi havde en forestilling om, at hun ville få kærlig omsorg i den sidste fase af livet. I stedet endte det i et mareridt, siger Benny Dahl, der er svigersøn til kvinden, til Ritzau.

Torsdag aften blev hun lagt i seng af to plejere på plejehjemmet Lollandshus. Først klokken fem næste morgen opdagede nattevagten, at kvinden var blevet kvalt, sandsynligvis efter at have forsøgt at vriste sig fri.

Ifølge Benny Dahl var familien blevet spurgt af de ansatte på plejehjemmet, om det var i orden, at de benyttede en sele til den urolige kvinde om natten.

- Men vi er jo ikke fagpersoner og kunne kun sige, at hvis de syntes, at det var nødvendigt, så skulle de gøre det, siger han.

Da familien fredag morgen blev ringet op af plejehjemmet, fik de at vide, at den ældre kvinde var blevet kørt på hospitalet med vejrtrækningsproblemer. Først da Benny Dahls kone og svoger kommer frem til sygehuset, får de at vide, hvad der virkelig var sket.

- Det er en ambulancechauffør, der fortæller dem, at hun er kvalt, fordi hun har hængt fast i selen. Derfor synes vi, at plejehjemmets besked er meget mærkelig, siger Benny Dahl.

Sagen chokerer ikke alene familien. Også flere politikere og eksperter i ældre og demens kritiserer, at bemandingen på mange plejehjem er for dårlig. Det kan muligvis forklare, hvorfor ingen tilså den 85-årige kvinde.

- At hun har ligget alene med bælte hele natten uden opsyn, er helt forkert, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.

Dødsfaldet er anmeldt til Nordjyllands Politi, hvor vicepolitiinspektør Lars Nørskov Jørgensen oplyser, at man sammen med embedslægen er i gang med de indledende undersøgelser.

/ritzau/

 

Dagens Gossip