Svindelsag blev syltet - chefer undgår fængsel

En sag om svindel med moms og A-skat i byggebranchen blev syltet så længe hos politi og anklagemyndighed, at to tiltalte direktører slipper for at komme i fængsel.

Retten i Roskilde har idømt de to mænd et års betinget fængsel hver.

Begrundelsen for at gøre straffen betinget er, at sagen har ligget bomstille hos politi og anklagemyndighed i lange perioder.

Mændene drev anpartsselskaber og havde blandt andet polske håndværkere ansat, men de havde store problemer med at overholde loven.

Den ene, der er 47 år, undlod at indberette A-skat, så statskassen gik slip af 1,3 millioner kroner. Desuden snød han samfundskassen for moms på cirka 600.000 kroner.

Den anden, der er 39 år, lavede samme form for kriminalitet, men for et lidt mindre beløb.

Det var i november 2007, at Skat afleverede en begæring til Midt- og Vestsjællands Politi om at rejse tiltale i en stribe forhold.

Men først i sommeren 2013 blev anklageskriftet udfærdiget og sendt til retten - altså mere end fem et halvt år efter.

Forsvareren for den 47-årige finder den alt for lange sagsbehandling meget beklagelig.

- Når myndighederne er så længe om at få behandlet en sag, skal der gives rabat i straffen. Der skal kompenseres for, at folk ligger søvnløse i flere år i træk, siger advokat Peter Trudsø.

Ovenikøbet fastslår retten i dommen, at otte forhold i anklageskriftet er forældet på grund af myndighedernes passivitet.

De to mænd blev afhørt og sigtet af politiet i efteråret 2010. Men yderligere efterforskning skete ikke, fremgår det af dommen. Efter den sene afhøring lå sagen død i mere end to år.

I retten havde anklagemyndigheden rejst krav om fængsel i et år og seks måneder. Påstanden var, at der var sket unddragelse af henholdsvis 2,8 og 3,4 millioner kroner, men dommen er landet på mindre beløb.

Den ældste er idømt en tillægsbøde på 1,9 millioner kroner, mens tillægsbøden til den anden lyder på 1,5 millioner kroner.

I flere år har anklagemyndigheden forsøgt at dæmpe sagsbehandlingstiden i sager om økonomisk kriminalitet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip