Sydafrika: Dalai Lama er uønsket ved Nobel-topmøde

Sydafrikas regering har nægtet at udstede et visum til nobelprisvinderen Dalai Lama, så han kan deltage i et topmøde for tidligere prisvindere i Cape Town i næste måned.

Regeringen "orienterede mig per telefon, at den ikke vil være i stand til at udstede et visum med den begrundelse, at det ville forstyrre relationerne mellem Kina og Sydafrika", siger Nangsa Choedon, der er talsmand for Dalai Lama.

Afvisningen af tibetanernes åndelige leder kan føre til en boykot af fredstopmødet med tidligere nobelprisvindere, siger en talsmand for biskop Desmond Tutu, der selv tidligere har modtaget Nobels fredspris.

- Jeg har hørt, at hvis Dalai Lama ikke får lov til at komme ind i landet, så har andre inviterede gæster sagt, at de ikke vil komme, fortæller talsmanden.

Topmødet er organiseret af organisationer, der er stiftet af de tidligere sydafrikanske fredsprisvindere - Tutu, Nelson Mandela, F.W. de Klerk og Albert Luthuli.

Ud over Tutu og de Klerk har 13 personer og otte tidligere prisvindende organisationer meldt deres deltagelse, blandt dem den tidligere sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov.

Kina beskylder Dalai Lama for at føre en hemmelig kampagne for at skabet et uafhængigt Tibet.

Tibet blev annekteret af Kina i 1959.

Kina har tidligere straffet lande økonomisk for at tage imod Dalai Lama, heriblandt Danmark.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip