Sydafrikansk domstol nægter Sudans præsident udrejse

En sydafrikansk dommer gav søndag Sudans præsident, Omar al-Bashir, forbud mod at forlade Sydafrika, før en domstol i hovedstaden, Pretoria, har taget stilling til en begæring om at fængsle ham.

Omar al-Bashir er eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Sudans vestlige Darfur-region.

Det er ifølge nyhedsbureauet AFP første gang nogensinde, at en domstol har forhindret et statsoverhoved i at forlade et andet land på anmodning fra ICC.

Men Sudans udenrigsminister siger, at præsidenten vil forlade Sydafrika og rejse hjem som planlagt efter søndagens topmøde i Den Afrikanske Union (AU).

- Vi retter os ikke efter nogen domstolsbeslutning. Vi er her som den sydafrikanske regerings gæster. Den regering har givet os forsikringer, siger udenrigsminister Ibrahim Ghandour til nyhedsbureauet AFP.

Det sydafrikanske regeringsparti, ANC, har reageret med vrede over søndagens domstolskendelse. Partiet beskylder ICC for at være for vestligt præget og udelukkende gå efter afrikanere.

Flere menneskeretseksperter påpeger imidlertid, at Sydafrikas regering har tilsluttet sig ICC og derfor skal anholde og udlevere Bashir.

- Sydafrika har en forpligtelse til at anholde ham. Hvis ikke, er landet i samme bås som andre afrikanske regimer, der ikke har respekt for menneskerettighederne. Det er faktisk en test for Sydafrika, siger den sydafrikanske menneskerettighedsforkæmper Gabriel Shumba.

Også Elise Keppler fra den internationale organisation Human Rights Watch understreger Sydafrikas forpligtelser over for ICC.

- Dette er en utrolig mulighed for Sydafrika for at gøre, hvad der er rigtigt og udlevere al-Bashir til Den Internationale Straffedomstol, siger hun.

Det var menneskerettighedsgruppen The Southern African Litigation Centre, der sendte en hasteanmodning til en domstol i Pretoria for at presse de sydafrikanske myndigheder til at anholde Bashir på førstedagen af topmødet i Den Afrikanske Union.

Domstolen afgjorde, at Bashir ikke må forlade Sydafrika, før domstolen har behandlet fængslingsanmodningen. Det skal efter planen ske ved et retsmøde mandag klokken 11.30 dansk tid.

Trods udrejseforbud og opfordringer til at fængsle den sudanske præsident stillede Bashir op til gruppefoto sammen med de øvrige afrikanske ledere ved topmødet.

Siden sigtelserne mod Bashir blev rejst af ICC i 2009, har han i overvejende grad sørget for at begrænse sine rejser til lande, der ikke er medlemmer af ICC. I tilfældet Sydafrika gør han tilsyneladende en undtagelse.

Omar al-Bashir, som har været præsident siden 1989, er verdens eneste siddende statsleder, der er efterlyst for krigsforbrydelser af Den Internationale Straffedomstol.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip