Sydbanks nedskrivninger reduceres med en tredjedel

Sydbank har været gennem deres udlån med en tættekam. Og aflusningen betyder, at banken nu forventer en mindre nedskrivning på dårlige udlån end tidligere - rent faktisk en kvart milliard kroner mindre.

- Om kunderne er bedre, eller om vi har været for forsigtige i en periode, det er svært at finde det helt rigtige svar på, siger Sydbanks direktør Karen Frøsig til Ritzau Finans.

Samlet falder nedskrivningerne på udlån i første halvår af 2014 med en 36 procent i forhold til halvåret i 2013. Og for hele 2014 reduceres nedskrivningerne til 700-800 millioner kroner, hvor den tidligere forventning var på 950-1100 millioner kroner.

Banken har både kørt en stor del af lånene gennem sine beregningsmodeller - men man har også været nede og se på enkelte lån, der har påkaldt sig særlig opmærksomhed. Og på privatkunderne kan banken nu tilbageføre nedskrivninger for 30 millioner kroner.

- Det kan være privatkunder, der er kommet i arbejde. Hvis der er to arbejdsløse, der sidder i et hus, vil der typisk være en nedskrivning. Så kommer man i arbejde, så bliver ens betalingsevne bedre, siger Karen Frøsig.

Der er ikke den store ændring hos landbrugskunderne, der har været presset hårdt under finanskrisen.

- Landbruget har sine udfordringer - men det har landbruget jo altid haft, siger Karen Frøsig.

- Vi ved, at svineproducenterne sidder og kigger på, hvor de nu skal eksportere hen. Vi ved, at man kan være bange for prispres - men vi ved også, at høsten har været ualmindelig god, og det har betydning for kornpriserne, siger bankdirektøren.

Samlet fik banken et overskud før skat på 632 millioner kroner i første halvår af 2014. Både indlån og udlån er vokset i første halvår af 2014. Og tilgangen af kunder gælder både privatkunder, private banking kunder og erhvervskunder, oplyser banken.

Bankens udlån er i første halvår 2014 steget med 1,6 procent "i et marked, hvor der er meget hård konkurrence om kunderne", skriver banken i regnskabet.

For hele 2014 forventer Sydbank uændret stigende basisindtjening og handelsindtjening. Basisomkostningerne vil stige dels som følge af købet af Diba Bank og dels som følge af de igangsatte aktiviteter, skriver banken i regnskabet.

/ritzau/