Sydsudans parter er klar til forhandling

De krigende parter i Sydsudan indleder onsdag fredsforhandlinger i Etiopien i et forsøg på at få standset en næsten tre uger lang borgerkrig, som har kostet tusindvis af menneskeliv.

Både regeringen og oprørerne har bekræftet, at de vil møde op ved forhandlingsbordet i Addis Ababa, og diplomater venter, at forhandlinger indledes senere på dagen - muligvis samtidig med en eventuel våbenhvile.

- Oprørernes delegation er ankommet, siger øjenvidner til Reuters.

Begge delegationer ankommer i eftermiddag, siger talsmænd for Etiopiens regering. De siger, at den første del af forhandlingerne vil dreje sig om overvågningsmekanismer i forbindelse med en våbenhvileaftale.

Kampe har spredt sig over store dele af Sydsudan, hvor oprørerne har vundet kontrol over den vigtige by Bor, som ligger godt 200 kilometer nord for hovedstaden Juba.

FN melder om grove overgreb med drab på civile og tilfangetagne soldater. Et stort antal lig er blevet fundet i Juba, Bor og Malakal.

Den Afrikanske Union har truet med sanktioner mod dem, der opmuntrer til vold i Sydsudan, der er verdens yngste land.

Iagttagere frygter, at konflikten mellem Sydsudans præsident, Salva Kiir, og den fyrede vicepræsident, oprørslederen Riek Machar, kan trække ud, selv om den allerede har kostet tusindvis af liv.

Sydsudan blev Afrikas yngste land, da det skrev under på sin uafhængighedserklæring i juli 2011 og løsrev sig fra Sudan.

Der bor omtrent otte millioner indbyggere i landet, som er overvejende kristent, og de er især beskæftigede med landbrug.

Selvom Sydsudan har olie i undergrunden, er det utroligt fattigt og et af de mindst udviklede lande i Afrika.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip