Sydsudans præsident fyrer sin vicepræsident

Sydsudans præsident, Salva Kiir, har udpeget en afløser for sin vicepræsident og rival, Riek Machar.

Det fremgår af en udtalelse fra regeringen, skriver Reuters.

Præsidentens træk risikerer at skabe fornyede uroligheder og undergrave den fredsaftale, der blev indgået i landet sidste år.

Ifølge dekretet fra præsidentpaladset, som blev læst op på tv, har Kiir udpeget general Taban Deng som vicepræsident i stedet for Machar.

Udnævnelsen er sket "på anbefaling fra topledelsen i SPLM/A (IO)", som er den gruppe, Machar står i spidsen for, meddeler regeringen ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det tyder på, at der er noget om de forlydender om alvorlig splittelse inden for oppositionen, som tidligere har været fremme.

For to uger siden blussede volden op igen mellem Sydsudans kamphaner. Flere hundrede er meldt dræbt siden da, mens tusinder af andre er flygtet fra deres hjem.

Riek Machar hævder, at hans styrker er blevet angrebet af præsidentens helikoptere.

Machar er ikke blevet set i hovedstaden Juba siden kampene tidligere på måneden. Han har beskyldt præsidenten for at forsøge at få ham slået ihjel.

Striden mellem Machar og Kiir går tilbage til 2013, lidt over to år efter, at Sydsudan havde opnået uafhængighed fra Sudan. Dengang beskyldte Kiir sin vicepræsident for at gå imod ham.

Resultatet var en borgerkrig, der har kostet titusinder af mennesker livet.

Den seneste fredsaftale blev underskrevet af de to rivaler i august sidste år. Her var den nyudnævnte vicepræsident Deng chefforhandler for Riek Machars fløj.

/ritzau/

 

Dagens Gossip