Sygehus forbyttede barn og gav mor forkert blod

Skrevet af Lotte Sørensen

|

23/09/2013

Dagens topnyheder

Tidligt onsdag morgen kom en lille dreng til verden på Sygehuset Østfold i den norske by Fredriksstad. Men den glædelige begivenhed bliver overskygget af alvorlige fejl på sygehuset.

Efter fødslen begyndte mor Erin Olseng nemlig at bløde voldsomt. På grund af blodmangel fik hun derfor tilført blod - men af den forkerte blodtype.

- Til sidst fik jeg besked om, at fejlen med blodtilførslen kan medføre, at jeg ikke kan få flere børn, og at jeg kan få meget store komplikationer ved senere graviditet. Da jeg hørte det, var der ingenting i mit hoved. Alt var bare tomt, siger Erin Olseng til vg.no.

Læs også: Baby blev tvangsvaccineret: Nu er hun syg

Den nyfødte dreng var hendes og mandens fjerde barn.

- En ansat ved sygehuset sagde til mig, at 'når du har fire børn, er det måske ikke så slemt, hvis din kone ikke kan få flere børn.' Det var et frygteligt provokerende udsagn, siger den nybagte far, Jonas Olseng.

Dagen efter fødslen ville Jonas Olseng se sin søn, men sygeplejerne sagde, at han havde ligget hos sin mor i halvanden til to timer. Kort efter blev drengen fundet hos en anden nybagt mor på intensivafdelingen.

Læs også: De unge mødre: Lines nyfødte baby er dødeligt syg

På Sygehuset Østfold er man meget kede af situationen.

- Der er absolut sket et brud på vore procedurer, og det er en situation, vi ser meget alvorligt på, siger kommunikationsdirektør Anne Grethe Erlandsen.

Hun fortæller, at der er sat en intern undersøgelse i gang for at finde ud af, hvordan det kunne gå så galt.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

De nybagte forældre og den lille dreng er igen udskrevet. Oplevelsen har dog kastet en skygge over glæden ved det ny liv.

- Glæden og stoltheden, som man føler over at have fået et barn, er blevet lidt glemt. I kampens hede blev han næsten lidt glemt. Det er særlig frygteligt, hvis dette var min sidste mulighed for at få et barn, siger Erin Olseng.