Syv danskere skal fjerne Assads kemiske våben

Syv specialister i kemiske kampstoffer fra Ingeniørregimentet i Skive skal om bord på Esbern Snare under FN-missionen med at fjerne og destruere kemiske våben fra Syrien.

Det oplyser Ingeniørregimentet.

Soldaterne er specialuddannede til at håndtere kemiske stoffer. Deres opgave bliver at overvåge, at der ikke sker udslip. Hvis der gør, kan de rense personer, der er blevet forurenet, og udregne fareområder for en eventuel giftsky.

Oberst Christian Arildsen fra Ingeniørregimentet siger, at de syv specialister har gennemgået en lang specialuddannelse.

- De har blandt andet gennemført øvelser i Canada og Sverige med skarpe kemiske kampstoffer. De besidder den ypperste kapacitet indenfor dette felt, som dansk forsvar råder over, siger Christian Arildsen i en pressemeddelelse.

Specialisterne flyver fra Billund tirsdag morgen og til Cypern, hvor de går om bord på Esbern Snare.

- Det er fantastisk, at vi har soldater i Skive, som nu skal være med til af afvæbne og bortskaffe Syriens kemiske våben.

- Det er en bedrift for verdenssamfundet, at kunne presse et regime som Syriens til at aflevere sine våben. Det er aldrig tidligere set, at en diktator "frivilligt" opgivet sit arsenal, siger Christian Arildsen.

Esbern Snare skal være kommandoskib og lede transport- og eskorte-operationen støttet af Norge, der ligesom Danmark stiller to fartøjer til rådighed for FN-missionen.

Ud over Esbern Snare, stiller Danmark med et fragtskib.

Folketinget skal godkende Danmarks deltagelse i FN-missionen på tirsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip